NTP server stop when pppoe is shortly down to reconnect



  • Searching for a while now why my ntp server stop every morning.
    Found out that this happens only if one of my two pppoe wan interface reconnecting.

    Jan 13 05:23:16 	php: rc.newwanip: Resyncing OpenVPN instances for interface VDSL1.
    Jan 13 05:23:16 	php: rc.newwanip: Creating rrd update script
    Jan 13 05:23:18 	php: rc.newwanip: pfSense package system has detected an ip change 217.xxx.xxx.xxx -> 217.xx.xxx.xxx ... Restarting packages.
    Jan 13 05:23:18 	check_reload_status: Starting packages
    Jan 13 05:23:18 	check_reload_status: Reloading filter
    Jan 13 05:23:20 	php: rc.start_packages: Restarting/Starting all packages.
    Jan 13 05:23:21 	kernel: pid 70804 (ntpd), uid 0: exited on signal 11 (core dumped)
    
    Jan 13 05:23:18 	ntpd[71332]: ntpd exiting on signal 15
    Jan 13 05:23:20 	ntpdate[62356]: adjust time server 212.xx.x.xx offset -0.018525 sec
    Jan 13 05:23:20 	ntp: Successfully synced time after 1 attempts.
    Jan 13 05:23:20 	ntp: Starting NTP Daemon.
    Jan 13 05:23:20 	ntpd[70656]: ntpd 4.2.6p5@1.2349-o Wed Jul 24 14:35:11 UTC 2013 (1)
    Jan 13 10:20:31 	ntpd[39656]: ntpd 4.2.6p5@1.2349-o Wed Jul 24 14:35:11 UTC 2013 (1)
    

    Note: I restart the NTP server manuel at 10:20.
    2.1-RELEASE (amd64)



  • Same problem here on 2.1-RELEASE (amd64) in an ESXi VM.

    I'm able to restart NTP manually once PPPoE is back up.



  • Is this a known issue?
    By the way, this happens only if my default gateway (VDSL1) reconnect.

    Update:
    Have a look on a other pfsense with only one pppoe wan connection, ntp work here fine.
    See in the log that the ntp server stop for a reconnect of the wan pppoe connection, is it possible that the ntp server start again
    to fast?

    Update2:
    "fixed" it with the Service Watchdog package  ;)


Log in to reply