Squid + Multi-WAN failover on 2.1 AMD64: does it work?



  • G'day fellow friends of the greatest firewall in the world  ;D

    Having finally gotten my dual-WAN failover set up thanks to the great help of Phil and Steve, I am looking at Squid. It worked in single WAN, but dual-WAN-failover appears to be in another league.

    Before my question: I am by no means lazy, and over the past year have had WIFE (the love of my life  ;D) complain more than once why I am not downstairs watching TV, as I was busy with pfSense.

    My question is: does Squid (2.7.9) work on dual-WAN failover pfSense 2.1 AMD64, or not?

    Because: I currently have 23 tabs open, all about Squid on 2.1. Each tab contains different, sometimes conflicting, information about how to make it work. Some even says 'doesn't work on 2.1, downgrade to 2.0.x'.

    So before I try to go and make soup (stupid Dutch expression  ;D) of all these tabs I have open, I was more or less hoping somebody would perhaps tell me: does it work at all in 2.1 AMD64 dual-WAN failover? Or is it really a matter of downgrading to 2.0.x?

    Thank you in advance very much for your help  ;D,

    Bye,



  • It definitely works on 2.1 AMD64-bit, I can vouch for it. Been using it for months without a single issue.  ;)



  • @srk3461:

    It definitely works on 2.1 AMD64-bit, I can vouch for it. Been using it for months without a single issue.  ;)

    Could you post your config?



  • @srk3461:

    It definitely works on 2.1 AMD64-bit, I can vouch for it. Been using it for months without a single issue.  ;)

    Thank you very much for your reply  ;D

    Well, a relief to know it is working. I looked at all your posts on this forum to see if by chance you had written about how you got it to work, but unfortunately you did not  :P

    Could I persuade you to briefly tell what you did? I don't need screenshots personally, it is just that I am confused about:
    1. Manual NAT or not?
    2. Floating rule or not?
    3. Squid on LAN or on LAN and loopback or on loopback alone?
    4. Settings in System/Advanced settings enable/disable?

    I ask because currently I have 34 tabs open about this subject in 2.1, and basically everybody says what used to work in 2.0.3 no longer works.

    Thank you  ;D



  • Please follow the steps in the attached doc on this post. https://forum.pfsense.org/index.php?topic=37083.0 Thank you DimitriS!

    It's almost the same as me. Expect for load balancing of mine, you can search posts of mine to get it. Just a heads up don't use too many tabs chrome will explode. :P eventually!

    Good Luck!



  • See https://forum.pfsense.org/index.php?topic=74618.0 for a pure failover workaround.


Log in to reply