How configure?



  • Hi everyone I'm new in the forum and in the 'use of pfsense …
    I would like to know, once set its ip to the lan card configured as a cable should be placed CROSS or not?
    My problem is that the car must navigate on the Internet has an exclamation point on the 'icon of the network.
    As a result I can not even get the pc with pfsense installed.
    We also ask the network card of the PC that should go on the internet as it must be configured from the fact that the sheda Lan on pc with pfsense has the following setting:
    Lan: 192 168 168 192
    sub 24
    Gat. 192 168 168 254
    and that on the PC connected to it that should go on the internet as to be configured?

    Thank you all for your kind reply    ;D


  • Netgate Administrator

    Do not set a gateway on the LAN interface.

    You may need a cross over cable if the LAN NIC is an older 10/100 type and you don't have a switch.

    Steve



  • Ok, tomorrow i try!!!
    Thank's!!



  • Hi, so I can not even get the ip of the pc with pfsense installed.      >:(
    The installation is fine although I have a doubt as ever associated with the network adapters in USBUS0 and USBUS1?
    Perhaps because the network card of the PC connected to the LAN is a 10/100/1000? and has compatibility issues with the Realtek 10/100 installed on the PC with pfSense?

    Thanks again


  • Netgate Administrator

    USBUS0 and USBUS1 are not network adapters.
    What hardware are you using? Which version of pfSense are you running?

    Steve



  • Pc with Pfsense

    Main Board:    Asus M2N-E
    Cpu:              Phenom II X2 3900+
    Ram:              1 gb
    Hdd:              500 gb
    Lan:              Hamlet        RTL8139D  (81270S1)   
                          Sitecom        RTL8139D  (B8L63Q1)

    Pc for internet:

    Main board:    Asrock 970 Pro3 R2.0
    Cpu:                Phenom II X4  3.9ghz
    Ram:              4 gb
    Hdd                500 gb
    Lan:              Realtek RTL8111E  (on board)

    Router:    Cisco LInksys X3500

    pfSense-LiveCD-2.1-RELEASE-i386-20130911-1815


  • Netgate Administrator

    The two rtl8169D card should be supported by the rl(4) driver. They should appear as rl0 and rl1. The on board NIC should be supported by the nfe(4) driver and appear as nfe0.
    Are you seeing any of those interfaces listed?

    Please post the output of:

    pciconf -l
    

    Are you running from the LiveCD or have you installed to the HD?

    Steve



  • It appeared to me in some tests the written RL0 RL1 and not only usb0 and USB1.
    For the output of the command pciconf-l I have to wait but as soon as I can write it …
    also with both the live and installed on hd the problem is the same (I can not get over the LAN with the pfsense web gui) and also interfaces "accidentally" are called usb0 and usb1 but sometimes rl0 and rl1 but whatever in any case there can not access the web gui


  • Netgate Administrator

    No nfe0 interface then? Is the on-board NIC enabled?

    Steve



  • Hi, yes the NIC is enabled on the bios….
    and the outputo of command PCICONF -L  Returns too much data I am sending a photo taken with my cell phone......

    :'( :'( :'( :'(



  • Netgate Administrator

    OK, so I see rl0 and rl1. I also see none2 which implies there is a none0 and none1 also.

    Can you list those 'none' devices.

    [2.1.1-PRERELEASE][root@pfsense.localdomain]/root(4): pciconf -lv | grep none
    none0@pci0:0:31:3:      class=0x0c0500 card=0x27da8086 chip=0x27da8086 rev=0x01 hdr=0x00
    
    

    Steve



  • i post this!




  • another screen shot



  • Netgate Administrator

    Ok, well those 3 devices are part of the Nvidia chipset on that board. The SMBus and Audio components are not relevant. The memory controller is clearly working to some extent anyway.
    The on board network card is not listed. I would expect to see it as nfe0 or if not then something at least listed as class 0x020000, network controller.

    Steve


  • Banned

    @stephenw10:

    The on board network card is not listed. I would expect to see it as nfe0 or if not then something at least listed as class 0x020000, network controller.

    Well, I can pretty clearly see nfe0 on this screenshot


  • Rebel Alliance

    Did you see something like this when you Boot you pfSense ?



  • Rebel Alliance

    If you use the "option" 4 and "Reset to Factory defaults" what do you get listed as "Valid Interfaces" ?

    Just curious, from which Country are you ? (do you speak Spanish ?)



  • Netgate Administrator

    @doktornotor:

    Well, I can pretty clearly see nfe0 on this screenshot.

    Doh!  ::) Not enough/too much coffee.

    Ok, so assign nfe0 to LAN instead of your Realtek NICs that seem to be so flaky.

    Steve



  • Thank you so much but I can not understand the last message that I can bring to the speech that I can not load the web gui on the LAN PC with pfSense.
    And then, still in its availability, how should I proceed?
    We thank the greeting waiting for new posts.
    Leonardo_T        ;)


  • Banned

    You do not need any webgui, you can assign if from console.



  • Well well well i can access to web gui….
    i connect the la on NFE0 e i have use restore default setting....

    but, how configure the firewall to navigate?
    at the same i can't!!

    thnak's for your time !


  • Netgate Administrator

    How have you configured WAN? I assume rl0 or rl1. What is your WAN connected to?

    Steve



  • Hi, i'm sorry but i'm Italian and i don't speak Espanol…
    i use google translate for write  this post...

    the wan assumed RL0  and this result connected on Alice  (ISP)  the connection is  DHCP from router... no pppoe or ppoatm.....


  • Netgate Administrator

    OK so you are using rl0 for WAN.
    Is it receiving an IP address from your router?

    There as an Italian subforum you might like to use:
    https://forum.pfsense.org/index.php?board=8.0

    Steve



  • I ,i don't receive ip from router…
    but when i change the ip of lan after i can't access at the web gui of pfSense him accept only 192.168.1.1 (default) thi is the same of the router!!!

    I give up, I found a rock too big for me and I do not understand anything

    Thank you so much for your interest in me, if it had not been for you so many things I would not have understood.


  • Netgate Administrator

    No problem. Sorry I couldn't help more. :-\

    I you try again you might get more useful answers in the italian forum.

    Steve


Log in to reply