Stuck installing pfSense-memstick-serial-2.1.3-RELEASE-amd64 on new Alix APU.1C4



  • Hi,

    I just got one of them new APU.1C4 and downloaded pfSense-memstick-serial-2.1.3-RELEASE-amd64.img. DDed it onto a USB stick, boots fine. If I leave the boot process alone, it will start up with the NIC allocation assistant (do you want to set up VLANs now etc.). However, I want to install pfsense onto the internal mSATA ssd, so I press I to install when it comes up in the boot process.

    I then get Launching Installer NCurses frontend… and that's about it. Could you tell me what I did wrong or point me to the right thread (couldn't find my problem solved)  so I can install correctly? Thank you!

    Complete serial console output:

    000000
    
    miibus1: <mii bus=""> on re1
    
    rgephy1: <rtl8169s 8110s="" 8211b="" media="" interface=""> PHY 1 on miibus1
    
    rgephy1:  none, 10baseT, 10baseT-FDX, 10baseT-FDX-flow, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 100baseTX-FDX-flow, 1000baseT, 1000baseT-master, 1000baseT-FDX, 1000baseT-FDX-master, 1000baseT-FDX-flow, 1000baseT-FDX-flow-master, auto, auto-flow
    
    re1: [ITHREAD]
    
    pcib3: <acpi pci-pci="" bridge=""> irq 18 at device 6.0 on pci0
    
    pci3: <acpi pci="" bus=""> on pcib3
    
    re2: <realtek 8111="" 8168="" b="" c="" cp="" d="" dp="" e="" f="" pcie="" gigabit="" ethernet=""> port 0x3000-0x30ff mem 0xf7e00000-0xf7e00fff,0xf7d00000-0xf7d03fff irq 18 at device 0.0 on pci3
    
    re2: Using 1 MSI-X message
    
    re2: ASPM disabled
    
    re2: Chip rev. 0x2c000000
    
    re2: MAC rev. 0x00000000
    
    miibus2: <mii bus=""> on re2
    
    rgephy2: <rtl8169s 8110s="" 8211b="" media="" interface=""> PHY 1 on miibus2
    
    rgephy2:  none, 10baseT, 10baseT-FDX, 10baseT-FDX-flow, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 100baseTX-FDX-flow, 1000baseT, 1000baseT-master, 1000baseT-FDX, 1000baseT-FDX-master, 1000baseT-FDX-flow, 1000baseT-FDX-flow-master, auto, auto-flow
    
    re2: [ITHREAD]
    
    atapci0: <ati 800="" ixp700="" sata300="" controller=""> port 0x4010-0x4017,0x4020-0x4023,0x4018-0x401f,0x4024-0x4027,0x4000-0x400f mem 0xf7f08000-0xf7f083ff irq 19 at device 17.0 on pci0
    
    atapci0: [ITHREAD]
    
    atapci0: AHCI v1.20 controller with 6 6Gbps ports, PM supported
    
    ata2: <ata channel=""> at channel 0 on atapci0
    
    ata2: [ITHREAD]
    
    ata3: <ata channel=""> at channel 1 on atapci0
    
    ata3: [ITHREAD]
    
    ata4: <ata channel=""> at channel 2 on atapci0
    
    ata4: [ITHREAD]
    
    ata5: <ata channel=""> at channel 3 on atapci0
    
    ata5: [ITHREAD]
    
    ata6: <ata channel=""> at channel 4 on atapci0
    
    ata6: [ITHREAD]
    
    ata7: <ata channel=""> at channel 5 on atapci0
    
    ata7: [ITHREAD]
    
    ohci0: <ohci (generic)="" usb="" controller=""> mem 0xf7f04000-0xf7f04fff irq 18 at device 18.0 on pci0
    
    ohci0: [ITHREAD]
    
    usbus0: <ohci (generic)="" usb="" controller=""> on ohci0
    
    ehci0: <ehci (generic)="" usb="" 2.0="" controller=""> mem 0xf7f08400-0xf7f084ff irq 17 at device 18.2 on pci0
    
    ehci0: [ITHREAD]
    
    usbus1: EHCI version 1.0
    
    usbus1: <ehci (generic)="" usb="" 2.0="" controller=""> on ehci0
    
    ohci1: <ohci (generic)="" usb="" controller=""> mem 0xf7f05000-0xf7f05fff irq 18 at device 19.0 on pci0
    
    ohci1: [ITHREAD]
    
    usbus2: <ohci (generic)="" usb="" controller=""> on ohci1
    
    ehci1: <ehci (generic)="" usb="" 2.0="" controller=""> mem 0xf7f08500-0xf7f085ff irq 17 at device 19.2 on pci0
    
    ehci1: [ITHREAD]
    
    usbus3: EHCI version 1.0
    
    usbus3: <ehci (generic)="" usb="" 2.0="" controller=""> on ehci1
    
    pci0: <serial bus,="" smbus=""> at device 20.0 (no driver attached)
    
    isab0: <pci-isa bridge=""> at device 20.3 on pci0
    
    isa0: <isa bus=""> on isab0
    
    pcib4: <acpi pci-pci="" bridge=""> at device 20.4 on pci0
    
    pci4: <acpi pci="" bus=""> on pcib4
    
    ohci2: <ohci (generic)="" usb="" controller=""> mem 0xf7f06000-0xf7f06fff irq 18 at device 20.5 on pci0
    
    ohci2: [ITHREAD]
    
    usbus4: <ohci (generic)="" usb="" controller=""> on ohci2
    
    pcib5: <acpi pci-pci="" bridge=""> at device 21.0 on pci0
    
    pci5: <acpi pci="" bus=""> on pcib5
    
    pcib6: <acpi pci-pci="" bridge=""> at device 21.1 on pci0
    
    pci0: couldn't attach pci bus
    
    device_attach: pcib6 attach returned 6
    
    pcib7: <acpi pci-pci="" bridge=""> at device 21.2 on pci0
    
    pci0: couldn't attach pci bus
    
    device_attach: pcib7 attach returned 6
    
    pcib8: <acpi pci-pci="" bridge=""> at device 21.3 on pci0
    
    pci0: couldn't attach pci bus
    
    device_attach: pcib8 attach returned 6
    
    ohci3: <ohci (generic)="" usb="" controller=""> mem 0xf7f07000-0xf7f07fff at device 22.0 on pci0
    
    ohci3: [ITHREAD]
    
    usbus5: <ohci (generic)="" usb="" controller=""> on ohci3
    
    ehci2: <ehci (generic)="" usb="" 2.0="" controller=""> mem 0xf7f08600-0xf7f086ff at device 22.2 on pci0
    
    ehci2: [ITHREAD]
    
    usbus6: EHCI version 1.0
    
    usbus6: <ehci (generic)="" usb="" 2.0="" controller=""> on ehci2
    
    acpi_button0: <power button=""> on acpi0
    
    atrtc0: <at realtime="" clock=""> port 0x70-0x71 irq 8 on acpi0
    
    orm0: <isa option="" rom=""> at iomem 0xee800-0xeffff on isa0
    
    atkbdc0: <keyboard controller="" (i8042)=""> at port 0x60,0x64 on isa0
    
    atkbd0: <at keyboard=""> irq 1 on atkbdc0
    
    kbd0 at atkbd0
    
    atkbd: unable to get the current command byte value.
    
    atkbd0: [GIANT-LOCKED]
    
    atkbd0: [ITHREAD]
    
    psm0: unable to get the current command byte value.
    
    ppc0: cannot reserve I/O port range
    
    uart0: <16550 or compatible> at port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on isa0
    
    uart0: [FILTER]
    
    uart0: console (9600,n,8,1)
    
    uart1: <16550 or compatible> at port 0x2f8-0x2ff irq 3 on isa0
    
    uart1: [FILTER]
    
    acpi_throttle0: <acpi cpu="" throttling=""> on cpu0
    
    acpi_throttle1: <acpi cpu="" throttling=""> on cpu1
    
    acpi_throttle1: failed to attach P_CNT
    
    device_attach: acpi_throttle1 attach returned 6
    
    RTC BIOS diagnostic error fe <clock_battery,rom_cksum,config_unit,memory_size,fixed_disk,invalid_time>Timecounters tick every 1.000 msec
    
    IPsec: Initialized Security Association Processing.
    
    usbus0: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    
    usbus1: 480Mbps High Speed USB v2.0
    
    usbus2: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    
    usbus3: 480Mbps High Speed USB v2.0
    
    usbus4: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    
    usbus5: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    
    usbus6: 480Mbps High Speed USB v2.0
    
    ugen0.1: <ati> at usbus0
    
    uhub0: <ati 1="" 9="" ohci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr=""> on usbus0
    
    ugen1.1: <ati> at usbus1
    
    uhub1: <ati 1="" 9="" ehci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 2.00="" 1.00,="" addr=""> on usbus1
    
    ugen2.1: <ati> at usbus2
    
    uhub2: <ati 1="" 9="" ohci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr=""> on usbus2
    
    ugen3.1: <ati> at usbus3
    
    uhub3: <ati 1="" 9="" ehci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 2.00="" 1.00,="" addr=""> on usbus3
    
    ugen4.1: <ati> at usbus4
    
    uhub4: <ati 1="" 9="" ohci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr=""> on usbus4
    
    ugen5.1: <ati> at usbus5
    
    uhub5: <ati 1="" 9="" ohci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 1.00="" 1.00,="" addr=""> on usbus5
    
    ugen6.1: <ati> at usbus6
    
    uhub6: <ati 1="" 9="" ehci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 2.00="" 1.00,="" addr=""> on usbus6
    
    uhub4: 2 ports with 2 removable, self powered
    
    uhub5: 4 ports with 4 removable, self powered
    
    uhub0: 5 ports with 5 removable, self powered
    
    uhub2: 5 ports with 5 removable, self powered
    
    uhub6: 4 ports with 4 removable, self powered
    
    uhub1: 5 ports with 5 removable, self powered
    
    uhub3: 5 ports with 5 removable, self powered
    
    ugen6.2: <generic> at usbus6
    
    umass0: <generic 0="" 2="" flash="" card="" readerwriter,="" class="" 0,="" rev="" 2.01="" 1.00,="" addr=""> on usbus6
    
    umass0:  SCSI over Bulk-Only; quirks = 0x4001
    
    umass0:0:0:-1: Attached to scbus0
    
    ugen1.2: <jetflash> at usbus1
    
    umass1: <jetflash 0="" 2="" mass="" storage="" device,="" class="" 0,="" rev="" 2.00="" 1.00,="" addr=""> on usbus1
    
    umass1:  SCSI over Bulk-Only; quirks = 0x4100
    
    umass1:1:1:-1: Attached to scbus1
    
    da1 at umass-sim1 bus 1 scbus1 target 0 lun 0
    
    da1: <jetflash transcend="" 16gb="" 8.07=""> Removable Direct Access SCSI-4 device 
    
    da1: 40.000MB/s transfers
    
    da1: 15312MB (31358976 512 byte sectors: 255H 63S/T 1952C)
    
    da0 at umass-sim0 bus 0 scbus0 target 0 lun 0
    
    da0: <multiple card ="" reader="" 1.00=""> Removable Direct Access SCSI-4 device 
    
    da0: 40.000MB/s transfers
    
    da0: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present
    
    SMP: AP CPU #1 Launched!
    
    GEOM: da1: geometry does not match label (64h,9s != 255h,63s).
    
    GEOM: da1: media size does not match label.
    
    Trying to mount root from ufs:/dev/ufs/pfSense
    
    Configuring crash dumps...
    Mounting filesystems...
    Generating MFS /var partition
    Generating MFS /etc partition
    Looking for pfi.conf on acd0c done. 
    Looking for pfi.conf on da0 da1 done. 
    Looking for config.xml on da0 da1 done.
    Generating a MFS /conf partition... done.
    Generating a MFS /home partition... done.
    
         ___
     ___/ f \
    / p \___/ Sense
    \___/   \
        \___/
    
    Welcome to pfSense 2.1.3-RELEASE  ...
    
    Mounting unionfs directories...done.
    Creating symlinks......done.
    Launching the init system... done.
    Initializing............................. done.
    Starting device manager (devd)...done.
    
    [ Press R to enter recovery mode or ]
    [  press I to launch the installer  ]
    
    (R)ecovery mode can assist by rescuing config.xml
    from a broken hard disk installation, etc.
    
    (I)nstaller may be invoked now if you do 
    not wish to boot into the liveCD environment at this time.
    
    (C) continues the LiveCD bootup without further pause.
    
    Timeout before auto boot continues (seconds): 9.9.8i
    
    Installer mode selected...
    
    Launching pfSense Installer...
    
    kern.geom.debugflags: 0 -> 16
    One moment please...
    
    re0: link state changed to DOWN
    re1: link state changed to DOWN
    re2: link state changed to DOWN
    Launching Installer NCurses frontend...
    .[m.[39;49m.[=1S.[39;49m.[37m.[40m.[H.[J.[37m.[44m.[J.[25d.[m.[39;49m.[37m.[40m.[H.[30m.[47m.[K.[m.[39;49m.[37m.[40m.[25d.[30m.[47m.[J.[m.[39;49m.[37m.[40m.[H.[30m.[47mF10=Refresh Display
    .[25dWaiting for backend....[m.[39;49m.[37m.[40m.[7;20H.[30m.[47m.[41X.[B.[41X.[B.[41X.[B.[41X.[B.[41X.[B.[41X.[B.[41X.[B.[41X.[B.[41X.[B.[41X.[B.[41X.[B.[41X.[m.[39;49m.[37m.[40m
    .[25d.[30m.[47m.[J.[7;20H.[37m.[47m.[1m............[m.[37m.[47m.[1m .[33m.[47mConfigure Console.[37m.[47m ............[m.[39;49m.[37m.[40m.[8;20H.[37m.[47m.[1m..[m.[39;49m.[37m.[40m.[8;60H.[37m.[47m.[1m..[m.[39;49m.[37m.[40m.[9;20H.[37m.[47m.[1m..[m.[30m.[47m Your selected environment uses the    .[37m.[47m.[1m..[m.[39;49m.[37m.[40m.[10;20H.[37m.[47m.[1m..[m.[30m.[47m following console settings, shown in  .[37m.[47m.[1m..[m.[39;49m.[37m.[40m.[11;20H.[37m.[47m.[1m..[m.[30m.[47m parentheses. Select any that you wish .[37m.[47m.[1m..[m.[39;49m.[37m.[40m.[12;20H.[37m.[47m.[1m..[m.[30m.[47m to change..[12;60H.[37m.[47m.[1m..[m.[39;49m.[37m.[40m.[13;20H.[37m.[47m.[1m..[m.[39;49m.[37m.[40m.[13;60H.[37m.[47m.[1m..[m.[39;49m.[37m.[40m.[14;20H.[37m.[47m.[1m..[m.[30m.[47m .[37m.[44m.[1m< Change Video Font (default) >.[60`.[37m.[47m..[m.[39;49m.[37m.[40m.[15;20H.[37m.[47m.[1m..[m.[30m.[47m < Change Screenmap (default) >.[15;60H.[37m.[47m.[1m..[m.[39;49m.[37m.[40m.[16;20H.[37m.[47m.[1m..[m.[30m.[47m < Change Keymap (default) >.[16;60H.[37m.[47m.[1m..[m.[39;49m.[37m.[40m.[17;20H.[37m.[47m.[1m..[m.[30m.[47m < Accept these Settings >.[17;60H.[37m.[47m.[1m..[m.[39;49m.[37m.[40m.[18;20H.[37m.[47m.[1m..........................................[m.[39;49m.[37m.[40m.[14;53H.[37m.[47m.[1m.[m.[39;49m.[37m.[40m[/code]</multiple></jetflash></jetflash></jetflash></generic></generic></ati></ati></ati></ati></ati></ati></ati></ati></ati></ati></ati></ati></ati></ati></clock_battery,rom_cksum,config_unit,memory_size,fixed_disk,invalid_time></acpi></acpi></at></keyboard></isa></at></power></ehci></ehci></ohci></ohci></acpi></acpi></acpi></acpi></acpi></ohci></ohci></acpi></acpi></isa></pci-isa></serial></ehci></ehci></ohci></ohci></ehci></ehci></ohci></ohci></ata></ata></ata></ata></ata></ata></ati></rtl8169s></mii></realtek></acpi></acpi></rtl8169s></mii>
    

  • Rebel Alliance Developer Netgate

    You're doing the right procedure, and that's how I've installed to mine and it works OK.

    Make sure your terminal program properly supports the methods the installer is using to draw the menu. PuTTY should work, as should most any *nix/MAC terminal. Hyperterminal may not.


Log in to reply