Azio© AWD102N Pci Card, Not Recognized.



  • I installed my Azio© AWD102N pci 802.11b/g/n WiFi card and booted up pfSense. 
    It did NOT show up as available, to make an interface.

    I ran:

    
    $ pciconf -lv
    hostb0@pci0:0:0:0:   class=0x060000 card=0x32051106 chip=0x32051106 rev=0x00 hdr=0x00
        class      = bridge
        subclass   = HOST-PCI
    pcib1@pci0:0:1:0:   class=0x060400 card=0x00000000 chip=0xb1981106 rev=0x00 hdr=0x01
        class      = bridge
        subclass   = PCI-PCI
    none0@pci0:0:5:0:   class=0x028000 card=0x30621814 chip=0x30621814 rev=0x00 hdr=0x00
        class      = network
    sis0@pci0:0:6:0:   class=0x020000 card=0xf3111385 chip=0x0020100b rev=0x00 hdr=0x00
        class      = network
        subclass   = ethernet
    pcib2@pci0:0:7:0:   class=0x060400 card=0x00000000 chip=0x00241011 rev=0x03 hdr=0x01
        class      = bridge
        subclass   = PCI-PCI
    atapci0@pci0:0:15:0:   class=0x01018a card=0x05711106 chip=0x05711106 rev=0x06 hdr=0x00
        class      = mass storage
        subclass   = ATA
    uhci0@pci0:0:16:0:   class=0x0c0300 card=0x30381106 chip=0x30381106 rev=0x81 hdr=0x00
        class      = serial bus
        subclass   = USB
    uhci1@pci0:0:16:1:   class=0x0c0300 card=0x30381106 chip=0x30381106 rev=0x81 hdr=0x00
        class      = serial bus
        subclass   = USB
    uhci2@pci0:0:16:2:   class=0x0c0300 card=0x30381106 chip=0x30381106 rev=0x81 hdr=0x00
        class      = serial bus
        subclass   = USB
    uhci3@pci0:0:16:3:   class=0x0c0300 card=0x30381106 chip=0x30381106 rev=0x81 hdr=0x00
        class      = serial bus
        subclass   = USB
    ehci0@pci0:0:16:4:   class=0x0c0320 card=0x31041106 chip=0x31041106 rev=0x86 hdr=0x00
        class      = serial bus
        subclass   = USB
    isab0@pci0:0:17:0:   class=0x060100 card=0x32271106 chip=0x32271106 rev=0x00 hdr=0x00
        class      = bridge
        subclass   = PCI-ISA
    none1@pci0:0:17:5:   class=0x040100 card=0x70611462 chip=0x30591106 rev=0x60 hdr=0x00
        class      = multimedia
        subclass   = audio
    vr0@pci0:0:18:0:   class=0x020000 card=0x70611462 chip=0x30651106 rev=0x78 hdr=0x00
        class      = network
        subclass   = ethernet
    vgapci0@pci0:1:0:0:   class=0x030000 card=0x70611462 chip=0x72051106 rev=0x01 hdr=0x00
        class      = display
        subclass   = VGA
    dc0@pci0:2:4:0:   class=0x020000 card=0x11121186 chip=0x00191011 rev=0x41 hdr=0x00
        class      = network
        subclass   = ethernet
    dc1@pci0:2:5:0:   class=0x020000 card=0x11121186 chip=0x00191011 rev=0x41 hdr=0x00
        class      = network
        subclass   = ethernet
    dc2@pci0:2:6:0:   class=0x020000 card=0x11121186 chip=0x00191011 rev=0x41 hdr=0x00
        class      = network
        subclass   = ethernet
    dc3@pci0:2:7:0:   class=0x020000 card=0x11121186 chip=0x00191011 rev=0x41 hdr=0x00
        class      = network
        subclass   = ethernet
    
    

    I belive the entry is HERE:

    none0@pci0:0:5:0:  class=0x028000 card=0x30621814 chip=0x30621814 rev=0x00 hdr=0x00
        class      = network

    In my notes, I see, what I believe I had copied from chip, the chip name:  RT3062F.

    As you know, ifconfig won't work, since the interface "does not exist"…

    Anyone?

    Thanks!



  • It looks like to be an RaLink chip that isn't supported by FreeBSD 8.3 that PfSense 2.1 is based on. Try the 2.2 snapshots and see if it's supported there.



  • Thanks kpa,

    But… 2.2 is in ALPHA, and I'm not ready to be an alpha tester.

    I've seen web pages that list what drivers are in each particular version of BSD.  But I've not been able to find which driver run specific  chips/cards/wireless devices...