Dual LAN setup troubles accessing WAN on second



  • Hi,

    I am fairly new to pfSense (a week or so) and loving it. I have a setup with 3 NIC which I have set up as WAN LAN and TESTLAN.

    I have assigned LAN 192.168.0.1 and TESTLAN 192.168.1.1

    My goal is to have the TESTLAN to test and play with pfSense without effecting the rest of the house on the LAN during the day.

    LAN is working as expected with access to the internet. TESTLAN is not, I am unable to get it to go to the internet at all. I have copied the firewall rules from LAN to LANTEST by changing LAN to LANTEST where ever I saw LAN and I also enabled DHCP on TESTLAN 192.168.1.100 - 192.168.1.200

    I am not to sure what to try, I have spent many hours playing with it and trying to get it to work with no success yet so I turn to posting!

    Cheers and thanks in advance!



  • did u check your outbound nat rules for both lans pointing to wan are there or no?


  • Netgate Administrator

    That shouldn't be an issue unless you've changed outbound Nat to manual. By default it's set to automatic and will take care of this for you.
    If the firewall rules are wrong you will see hits in the firewall log on the testLAN interface. Put up a screenshot for us to review if you have any doubts.
    One thing that will NAT working as it should is if you put a gateway on the testlan interface which it shouldn't have.

    Steve



  • What a great thing to wake up to!

    I knew it would be something simple!

    Firewall: NAT: Outbound was set to manual with some changes I had made while trying to add my VPN (the reason I wanted a TESTLAN so if I messed up it wouldn't effect the main network ;) ).

    Now to tackle the VPN…

    Thank you so much!


  • Netgate Administrator

    In 2.2 you can use 'hybrid' mode which allows you to add your own rules but keep the automatic rules added for a new interface.

    Steve