Multi Wan i koniecznosc blokowania portow
-
Witam!
Skonfigurowałem pfsense (najnowsza wersja) z multiwanem (load balancing + failover) dla dwóch łączy. Dodałem odpowiednie wpisy do firewalla i działa poprawnie. Naszła mnie jednak konieczność zablokowania całego ruchu i otwarcia tylko około 10 portów. Czy dobrze myślę, że reguły muszę dodać trzy razy? Po jednym komplecie dla każdego wyjścia na świat, tj. load balancing, failover1, failover2?
-
Sądzę że wystarczy jedna reguła tylko że wcześniej tworzy grupę portów w dziale: Firewall: Aliases. Tworzy tam alsias i dodatej wszystkie porty jak chcesz przepuścić. I tą regułę tworzysz w dziale Firewall: Rules -> Lan.
Wskazując port docelowy (other) i wpisujesz nazwę swojego aliasu.
Reguła powinna działać tak jak tego chcesz.Osobiście nie używam opcji LoadBalacing z działu Services: Load Balancer: Pool
Odpowiednie reguły utworzyłem w System: Gateway Groups a następnie ruch puszczam po określonej grupie definiując w regułach firewalla z jakiej bramy ma korzystać. -
Nie rozumieliśmy się.
Load balancing mam zrobione właśnie przez Gateway Groups. W najnowszej wersji chyba się pozmieniało bo działa mi z tylko jednym wpisem do firewall rules lan.
Przy okazji czy idzie lepiej równoważyć obciążenie? Mam dość duże różnice pomiędzy łączami - 40/10 u drugie 6/0,5. Jedyna rada to Tier 1 i 5? -
Przy takim łączu co masz to ja bym to drugie został jako zapasowe. Skonfigurowałbym tylko Wan1FailoverWan2.
Dla Wan1 dajesz Tier1 a dla Wan2 Tier2. Da Ci to chociaż zabezpieczenie na wypadek awarii głównego łącza.
Ważne by łącza miały skonfigurowany monitor IP. W przeciwnym razie PF nie będzie wiedział kiedy łącze padło.