[solved] pfSense 2.2.5 Soekris net6501 MemStick i386 fail to boot



  • Dear sirs,

    I have an old installation of pfSense running on a net6501.
    I just buy a new SSD (bigger than the old one) to perform a clean install of the latest version 2.2.5 from live USB.
    Saddly I am not able to boot with the live USB provided

    What I have done :
    Download pfSense-memstick-serial-2.2.5-RELEASE-i386-20151104-1550.img.gz from official website.
    Check sha256
    Extract .img
    Plugin my USB stick
    Remove all partition on it
    Run win32 Disk Imager (latest from sourceforge)
    Write image to usb
    Plug console RS232 from my computer to Soekris board
    First boot and go to bios
    launch command:

    set ConSpeed=115200
    reboot
    

    Power down board
    Plug USB Stick to front USB
    Power on board

    What i get from console:

    POST: 0123456789bcefghipsajklnopqr,,,tvwxy
    
    comBIOS ver. 1.41c  20121115  Copyright (C) 2000-2011 Soekris Engineering.
    
    net6501
    
    2048 Mbyte Memory                        CPU Atom E6xx 1600 Mhz
    
    SATA AHCI BIOS ver. 0.61 20121115  Copyright (C) 2003-2011 Intel Corporation
    
    Controller Bus#02, Device#06, Function#00: 02 Ports, 01 Devices
      Port-00: No device detected
      Port-01: Hard Disk, KINGSTON SMS200S330G
    
    Soekris USB Expansion ROM ver. 1.01  20111203
    
    81: USB 01                          Xlt -2-32   Mbyte
    
    Initializing Intel(R) Boot Agent GE v1.3.72
    PXE 2.1 Build 089 (WfM 2.0)
    
     Slot   Vend Dev  ClassRev Cmd  Stat CL LT HT  Base1    Base2   Int
    --------------------------------------------------------------------
    00:00:0 8086 4114 06000005 0007 0000 00 00 00 00000000 00000000
    00:23:0 8086 8184 06040000 0107 0010 08 00 01 1FFF1000 A0FFA000 10
    00:24:0 8086 8185 06040000 0107 0010 08 00 01 3FFF2000 A2FFA100 11
    00:25:0 8086 8180 06040000 0107 0010 08 00 01 5FFF4000 A4FFA300 05
    00:26:0 8086 8181 06040000 0107 0010 08 00 01 0FFF1000 00FFA000 09
    00:31:0 8086 8186 06010000 0003 0000 00 00 80 00000000 00000000
    02:02:0 8086 8804 0C031002 0106 0010 00 00 80 A0000B00 00000000 09
    02:02:1 8086 8805 0C031002 0106 0010 00 00 80 A0000C00 00000000 09
    02:02:2 8086 8806 0C031002 0106 0010 00 00 80 A0000D00 00000000 09
    02:02:3 8086 8807 0C032002 0106 0010 00 00 80 A0000E00 00000000 09
    02:06:0 8086 880B 01060102 0107 0010 00 00 00 00000000 00000000 11
    02:08:0 8086 880C 0C031002 0106 0010 00 00 80 A0004800 00000000 10
    02:08:1 8086 880D 0C031002 0106 0010 00 00 80 A0004900 00000000 10
    02:08:2 8086 880E 0C031002 0106 0010 00 00 80 A0004A00 00000000 10
    02:08:3 8086 880F 0C032002 0106 0010 00 00 80 A0004B00 00000000 10
    02:10:1 8086 8811 07000201 0107 0010 00 00 80 00001041 A0004D00 09
    02:10:2 8086 8812 07000200 0107 0010 00 00 80 00001049 A0004D10 09
    02:12:2 8086 8817 0C800000 0106 0010 00 00 80 00000000 A0005000 05
    02:12:3 8086 8818 0C090000 0106 0010 00 00 80 00000000 A0005200 05
    03:00:0 111D 803A 0604000E 0107 0010 08 00 01 3FFF2000 A2FFA100
    05:00:0 8086 10D3 02000000 0107 0010 08 00 00 A1000000 00000000 09
    06:00:0 8086 10D3 02000000 0107 0010 08 00 00 A2000000 00000000 10
    08:00:0 111D 803A 0604000E 0107 0010 08 00 01 5FFF4000 A4FFA300
    10:00:0 8086 10D3 02000000 0107 0010 08 00 00 A3000000 00000000 10
    11:00:0 8086 10D3 02000000 0107 0010 08 00 00 A4000000 00000000 11
    
     1 Seconds to automatic boot.   Press Ctrl-P for entering Monitor.
    
    Intel(R) Boot Agent GE v1.3.72
    Copyright (C) 1997-2010, Intel Corporation
    
    PXE-E61: Media test failure, check cable
    PXE-M0F: Exiting Intel Boot Agent.
    
    No Boot device available, enter monitor.
    
    comBIOS Monitor.   Press ? for help.
    
    >
    
    

    At this point I type :

    > boot 81
    
    No Boot device available, enter monitor.
    
    comBIOS Monitor.   Press ? for help.
    
    >
    
    

    And I am unable to boot.

    Here all BIOS parameters:

    > show
    
    ConSpeed = 115200
    ConLock = Enabled
    ConMute = Disabled
    BIOSentry = Enabled
    PCIROMS = Enabled
    PXEBoot = Disabled
    FLASH = Primary
    BootDelay = 5
    FastBoot = Disabled
    BootPartition = Disabled
    BootDrive = 80 81 F0 FF
    ShowPCI = Enabled
    Reset = Hard
    CpuSpeed = Default
    
    

    If someone have an idea to solve this please let me know

    Thank you

    EDIT:

    How to perform clean install PFSENSE 2.2.5 for SOEKRIS net6501 70:

    Prerequist:
    working usb stick
    working PXE server with SYSLINUX tool (dhcp+tftp)
    Version 2.1.5 memstick serial img available here http://files.nyi.pfsense.org/mirror/downloads/old/

    To do:

    Configure PXE to boot with memdisk:
    edit /srv/tftp/pxe/pxelinux.cfg/default

    SERIAL 0 9600
    CONSOLE 0
    DEFAULT memdisk raw initrd=pfsense.img
    
    

    download and extract 2.1.5 memstick serial img in /srv/tftp/pxe/pfsense.img

    Configure DHCP with PXE required tftp option to boot with pxe/pxelinux.0

    write image 2.1.5 on your memstick.

    Plug stick on the front USB port of soekris board and plug ethernet on eth0.
    plug serial cable and go to SOEKRIS bios and set connection speed to 9600
    to do so only press ctrl+P when asked and type

    set conspeed 9600
    

    then press hardware reset button (next to usb front port)
    restart serial at 9600 and boot from PXE and wait untill it have finished downloading pfsense image.
    At some point you may see cursor moving somewhere and write random text.
    wait a little and press enter when you see something like :

    
       ▒                                         ▒
       ▒                                         ▒
       ▒                                         ▒
       ▒                                         ▒
       ▒                            !            ▒
       ▒                                         ▒
       ▒                                         ▒
       ▒                          ]              ▒
       ▒                                  d      ▒
       ▒                                 e       ▒
       ▒                             e           ▒
       ▒                                    e    ▒
       ▒                                     g   ▒
       ▒                           t             ▒
       ▒          t                              ▒
       ▒                                         ▒
       ▒                                         ▒
       ▒                                         ▒
       ▒                                   t     ▒
       ▒                                         ▒
       ▒                                         ▒
    
    

    After that you will be prompted for installation or live cd.
    Press I for installation and follow instruction.
    reboot and setup your network.
    Go to web UI and perform the upgrade to 2.2.5.
    reboot
    You are done.



  • Have a look at this:

    https://forum.pfsense.org/index.php?topic=93642.0

    Maybe installing 2.1.5 and then upgrading may be the answer?



  • Thank you for your reply.

    Following your advise, I try installing V2.1.5 but it fail to boot the same way.
    Just to ensure, i try an alternative USB stick, and also try V2.1.4 and still fail the same way.

    I check for bios update but I am allready on latest version.

    I will try to boot and install via PXE if I could find some documentation on it.

    If you have any other idea it will be a pleasure to read.

    Thanks



  • This doc describes installing on the net6501.
    https://doc.pfsense.org/index.php/Soekris_6501_USB_Flash_installation



  • Thank you for your reply

    But as you can see in my first post, I do exactly as it say in your link and it fail to boot from usb stick.

    I am actually trying with a SATA DVD rom drive plug directly on the board.

    Thanks



  • Dear sirs,

    Here some news:

    I am unable to boot with SATA DVDROM with the 2.2.5 iso.

    So I decided to go with PXE.

    I set up mem stick serial.img on my tftp server and boot with MEMDISK from SYSLINUX.

    This time I have something booting but not yet functionnal.

    I got this error:
    full log:

    comBIOS ver. 1.41c  20121115  Copyright (C) 2000-2011 Soekris Engineering.
    
    net6501
    
    2048 Mbyte Memory                        CPU Atom E6xx 1600 Mhz
    
    SATA AHCI BIOS ver. 0.61 20121115  Copyright (C) 2003-2011 Intel Corporation
    
    Controller Bus#02, Device#06, Function#00: 02 Ports, 01 Devices
      Port-00: No device detected
      Port-01: Hard Disk, KINGSTON SMS200S330G
    
    Soekris USB Expansion ROM ver. 1.01  20111203
    
    Initializing Intel(R) Boot Agent GE v1.3.72
    PXE 2.1 Build 089 (WfM 2.0)
    
     Slot   Vend Dev  ClassRev Cmd  Stat CL LT HT  Base1    Base2   Int
    --------------------------------------------------------------------
    00:00:0 8086 4114 06000005 0007 0000 00 00 00 00000000 00000000
    00:23:0 8086 8184 06040000 0107 0010 08 00 01 1FFF1000 A0FFA000 10
    00:24:0 8086 8185 06040000 0107 0010 08 00 01 3FFF2000 A2FFA100 11
    00:25:0 8086 8180 06040000 0107 0010 08 00 01 5FFF4000 A4FFA300 05
    00:26:0 8086 8181 06040000 0107 0010 08 00 01 0FFF1000 00FFA000 09
    00:31:0 8086 8186 06010000 0003 0000 00 00 80 00000000 00000000
    02:02:0 8086 8804 0C031002 0106 0010 00 00 80 A0000B00 00000000 09
    02:02:1 8086 8805 0C031002 0106 0010 00 00 80 A0000C00 00000000 09
    02:02:2 8086 8806 0C031002 0106 0010 00 00 80 A0000D00 00000000 09
    02:02:3 8086 8807 0C032002 0106 0010 00 00 80 A0000E00 00000000 09
    02:06:0 8086 880B 01060102 0107 0010 00 00 00 00000000 00000000 11
    02:08:0 8086 880C 0C031002 0106 0010 00 00 80 A0004800 00000000 10
    02:08:1 8086 880D 0C031002 0106 0010 00 00 80 A0004900 00000000 10
    02:08:2 8086 880E 0C031002 0106 0010 00 00 80 A0004A00 00000000 10
    02:08:3 8086 880F 0C032002 0106 0010 00 00 80 A0004B00 00000000 10
    02:10:1 8086 8811 07000201 0107 0010 00 00 80 00001041 A0004D00 09
    02:10:2 8086 8812 07000200 0107 0010 00 00 80 00001049 A0004D10 09
    02:12:2 8086 8817 0C800000 0106 0010 00 00 80 00000000 A0005000 05
    02:12:3 8086 8818 0C090000 0106 0010 00 00 80 00000000 A0005200 05
    03:00:0 111D 803A 0604000E 0107 0010 08 00 01 3FFF2000 A2FFA100
    05:00:0 8086 10D3 02000000 0107 0010 08 00 00 A1000000 00000000 09
    06:00:0 8086 10D3 02000000 0107 0010 08 00 00 A2000000 00000000 10
    08:00:0 111D 803A 0604000E 0107 0010 08 00 01 5FFF4000 A4FFA300
    10:00:0 8086 10D3 02000000 0107 0010 08 00 00 A3000000 00000000 10
    11:00:0 8086 10D3 02000000 0107 0010 08 00 00 A4000000 00000000 11
    
     1 Seconds to automatic boot.   Press Ctrl-P for entering Monitor.
    
    Intel(R) Boot Agent GE v1.3.72
    Copyright (C) 1997-2010, Intel Corporation
    
       ▒                                         ▒
       ▒                                         ▒
       ▒                                         ▒
       ▒                                         ▒
       ▒                            !            ▒
       ▒                                         ▒
       ▒                                         ▒
       ▒                          ]              ▒
       ▒                                  d      ▒
       ▒                                 e       ▒
       ▒                             e           ▒
       ▒                                    e    ▒
       ▒                                     g   ▒
       ▒                           t             ▒
       ▒          t                              ▒
       ▒                                         ▒
       ▒                                         ▒
       ▒                                         ▒
       ▒                                   t     ▒
       ▒                                         ▒
       ▒                                         ▒
    
    KDB: debugger backends: ddb
    KDB: current backend: ddb (map says 0x9b000), loading at 0x9a000
    Copyright (c) 1992-2012 The FreeBSD Project.
    Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
     leve prThe Regents of the University of California. All rights reserved.
    FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
    FreeBSD 8.3-RELEASE-p16 #0: Mon Aug 25 08:25:41 EDT 2014b
        root@pf2_1_1_i386.pfsense.org:/usr/obj.i386/usr/pfSensesrc/src/sys/pfSense_SMP.8 i386
    Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
    CPU: Genuine Intel(R) CPU        @ 1.60GHz (1600.01-MHz 686-class CPU)
      Origin = "GenuineIntel"  Id = 0x20661  Family = 6  Model = 26  Stepping = 1
      Features=0xbfe9fbff <fpu,vme,de,pse,tsc,msr,pae,mce,cx8,apic,sep,mtrr,pge,mca,cmov,pat,clflush,dts,acpi,mmx,fxsr,sse,sse2,ss,htt,tm,pbe>Features2=0x40e3bd <sse3,dtes64,mon,ds_cpl,vmx,est,tm2,ssse3,cx16,xtpr,pdcm,movbe>AMD Features=0x20100000 <nx,lm>AMD Features2=0x1 <lahf>TSC: P-state invariant
    real memory  = 2147352576 (2047 MB)
    avail memory = 1888325632 (1800 MB)
    ACPI Error: A valid RSDP was not found (20101013/tbxfroot-309)
    MPTable: <soekris  net6501 =""  ="">FreeBSD/SMP: Multiprocessor System Detected: 2 CPUs
    FreeBSD/SMP: 1 package(s) x 1 core(s) x 2 HTT threads
     cpu0 (BSP): APIC ID:  0
     cpu1 (AP/HT): APIC ID:  1
    ioapic0: Assuming intbase of 0
    ioapic0 <version 2.0="">irqs 0-23 on motherboard
    wlan: mac acl policy registered
    ipw_bss: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_ipw/.
    ipw_bss: If you agree with the license, set legal.intel_ipw.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (ipw_bss_fw, 0xc07c1560, 0) error 1
    ipw_ibss: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_ipw/.
    ipw_ibss: If you agree with the license, set legal.intel_ipw.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (ipw_ibss_fw, 0xc07c1600, 0) error 1
    ipw_monitor: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_ipw/.
    ipw_monitor: If you agree with the license, set legal.intel_ipw.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (ipw_monitor_fw, 0xc07c16a0, 0) error 1
    kbd0 at kbdmux0
    ACPI Error: A valid RSDP was not found (20101013/tbxfroot-309)
    ACPI: Table initialisation failed: AE_NOT_FOUND
    ACPI: Try disabling either ACPI or apic support.
    cryptosoft0: <software crypto="">on motherboard
    padlock0: No ACE support.
    pcib0: <mptable host-pci="" bridge="">pcibus 0 on motherboard
    pci0: <pci bus="">on pcib0
    pcib1: <pci-pci bridge="">irq 16 at device 23.0 on pci0
    pci1: <pci bus="">on pcib1
    pcib2: <pci-pci bridge="">irq 16 at device 0.0 on pci1
    pci2: <pci bus="">on pcib2
    pci2: <unknown>at device 0.0 (no driver attached)
    pci2: <network, ethernet="">at device 0.1 (no driver attached)
    pci2: <unknown>at device 0.2 (no driver attached)
    ohci0: <ohci (generic)="" usb="" controller="">mem 0xa0000b00-0xa0000bff irq 19 at device 2.0 on pci2
    ohci0: [ITHREAD]
    usbus0: <ohci (generic)="" usb="" controller="">on ohci0
    ohci1: <ohci (generic)="" usb="" controller="">mem 0xa0000c00-0xa0000cff irq 19 at device 2.1 on pci2
    ohci1: [ITHREAD]
    usbus1: <ohci (generic)="" usb="" controller="">on ohci1
    ohci2: <ohci (generic)="" usb="" controller="">mem 0xa0000d00-0xa0000dff irq 19 at device 2.2 on pci2
    ohci2: [ITHREAD]
    usbus2: <ohci (generic)="" usb="" controller="">on ohci2
    ehci0: <ehci (generic)="" usb="" 2.0="" controller="">mem 0xa0000e00-0xa0000eff irq 19 at device 2.3 on pci2
    ehci0: [ITHREAD]
    usbus3: EHCI version 1.0
    usbus3: <ehci (generic)="" usb="" 2.0="" controller="">on ehci0
    pci2: <serial bus,="" usb="">at device 2.4 (no driver attached)
    pci2: <base peripheral,="" sd="" host="" controller=""> at device 4.0 (no driver attached)
    pci2: <base peripheral,="" sd="" host="" controller=""> at device 4.1 (no driver attached)
    atapci0: <intel ahci="" controller="">port 0x1020-0x103f mem 0xa0004400-0xa00047ff irq 17 at device 6.0 on pci2
    atapci0: [ITHREAD]
    atapci0: AHCI v1.10 controller with 2 3Gbps ports, PM supported
    ata2: <ata channel="">at channel 0 on atapci0
    ata2: [ITHREAD]
    ata3: <ata channel="">at channel 1 on atapci0
    ata3: [ITHREAD]
    ohci3: <ohci (generic)="" usb="" controller="">mem 0xa0004800-0xa00048ff irq 16 at device 8.0 on pci2
    ohci3: [ITHREAD]
    usbus4: <ohci (generic)="" usb="" controller="">on ohci3
    ohci4: <ohci (generic)="" usb="" controller="">mem 0xa0004900-0xa00049ff irq 16 at device 8.1 on pci2
    ohci4: [ITHREAD]
    usbus5: <ohci (generic)="" usb="" controller="">on ohci4
    ohci5: <ohci (generic)="" usb="" controller="">mem 0xa0004a00-0xa0004aff irq 16 at device 8.2 on pci2
    ohci5: [ITHREAD]
    usbus6: <ohci (generic)="" usb="" controller="">on ohci5
    ehci1: <ehci (generic)="" usb="" 2.0="" controller="">mem 0xa0004b00-0xa0004bff irq 16 at device 8.3 on pci2
    ehci1: [ITHREAD]
    usbus7: EHCI version 1.0
    usbus7: <ehci (generic)="" usb="" 2.0="" controller="">on ehci1
    pci2: <unknown>at device 10.0 (no driver attached)
    pci2: <simple comms,="" uart="">at device 10.1 (no driver attached)
    pci2: <simple comms,="" uart="">at device 10.2 (no driver attached)
    pci2: <simple comms,="" uart="">at device 10.3 (no driver attached)
    pci2: <simple comms,="" uart="">at device 10.4 (no driver attached)
    pci2: <unknown>at device 12.0 (no driver attached)
    pci2: <serial bus="">at device 12.1 (no driver attached)
    pci2: <serial bus="">at device 12.2 (no driver attached)
    pci2: <serial bus="">at device 12.3 (no driver attached)
    pci2: <unknown>at device 12.4 (no driver attached)
    pcib3: <pci-pci bridge="">irq 17 at device 24.0 on pci0
    pci3: <pci bus="">on pcib3
    pcib4: <pci-pci bridge="">at device 0.0 on pci3
    pci4: <pci bus="">on pcib4
    pcib5: <pci-pci bridge="">at device 2.0 on pci4
    pci5: <pci bus="">on pcib5
    em0: <intel(r) 1000="" pro="" network="" connection="" 7.3.8="">port 0x2000-0x201f mem 0xa1000000-0xa101ffff,0xa1020000-0xa1023fff irq 19 at device 0.0 on pci5
    em0: Using MSIX interrupts with 3 vectors
    em0: [ITHREAD]
    em0: [ITHREAD]
    em0: [ITHREAD]
    pcib6: <pci-pci bridge="">at device 3.0 on pci4
    pci6: <pci bus="">on pcib6
    em1: <intel(r) 1000="" pro="" network="" connection="" 7.3.8="">port 0x3000-0x301f mem 0xa2000000-0xa201ffff,0xa2020000-0xa2023fff irq 16 at device 0.0 on pci6
    em1: Using MSIX interrupts with 3 vectors
    em1: [ITHREAD]
    em1: [ITHREAD]
    em1: [ITHREAD]
    pcib7: <pci-pci bridge="">at device 4.0 on pci4
    pci7: <pci bus="">on pcib7
    pcib8: <pci-pci bridge="">irq 18 at device 25.0 on pci0
    pci8: <pci bus="">on pcib8
    pcib9: <pci-pci bridge="">at device 0.0 on pci8
    pci9: <pci bus="">on pcib9
    pcib10: <pci-pci bridge="">at device 2.0 on pci9
    pci10: <pci bus="">on pcib10
    em2: <intel(r) 1000="" pro="" network="" connection="" 7.3.8="">port 0x4000-0x401f mem 0xa3000000-0xa301ffff,0xa3020000-0xa3023fff irq 16 at device 0.0 on pci10
    em2: Using MSIX interrupts with 3 vectors
    em2: [ITHREAD]
    em2: [ITHREAD]
    em2: [ITHREAD]
    pcib11: <pci-pci bridge="">at device 3.0 on pci9
    pci11: <pci bus="">on pcib11
    em3: <intel(r) 1000="" pro="" network="" connection="" 7.3.8="">port 0x5000-0x501f mem 0xa4000000-0xa401ffff,0xa4020000-0xa4023fff irq 17 at device 0.0 on pci11
    em3: Using MSIX interrupts with 3 vectors
    em3: [ITHREAD]
    em3: [ITHREAD]
    em3: [ITHREAD]
    pcib12: <pci-pci bridge="">at device 4.0 on pci9
    pci12: <pci bus="">on pcib12
    pcib13: <pci-pci bridge="">irq 19 at device 26.0 on pci0
    pci13: <pci bus="">on pcib13
    isab0: <pci-isa bridge="">at device 31.0 on pci0
    isa0: <isa bus="">on isab0
    cpu0 on motherboard
    est0: <enhanced speedstep="" frequency="" control="">on cpu0
    est: CPU supports Enhanced Speedstep, but is not recognized.
    est: cpu_vendor GenuineIntel, msr 612101906001019
    device_attach: est0 attach returned 6
    p4tcc0: <cpu frequency="" thermal="" control="">on cpu0
    cpu1 on motherboard
    est1: <enhanced speedstep="" frequency="" control="">on cpu1
    est: CPU supports Enhanced Speedstep, but is not recognized.
    est: cpu_vendor GenuineIntel, msr 612101906001019
    device_attach: est1 attach returned 6
    p4tcc1: <cpu frequency="" thermal="" control="">on cpu1
    pmtimer0 on isa0
    ata0: <ata channel="">at port 0x1f0-0x1f7,0x3f6 irq 14 on isa0
    ata0: [ITHREAD]
    ata1: <ata channel="">at port 0x170-0x177,0x376 irq 15 on isa0
    ata1: [ITHREAD]
    atrtc0: <at real="" time="" clock="">at port 0x70 irq 8 on isa0
    ppc0: parallel port not found.
    uart0: <non-standard ns8250="" class="" uart="" with="" fifos="">at port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on isa0
    uart0: [FILTER]
    uart0: console (9600,n,8,1)
    est0: <enhanced speedstep="" frequency="" control="">on cpu0
    est: CPU supports Enhanced Speedstep, but is not recognized.
    est: cpu_vendor GenuineIntel, msr 612101906001019
    device_attach: est0 attach returned 6
    est1: <enhanced speedstep="" frequency="" control="">on cpu1
    est: CPU supports Enhanced Speedstep, but is not recognized.
    est: cpu_vendor GenuineIntel, msr 612101906001019
    device_attach: est1 attach returned 6
    Timecounters tick every 1.000 msec
    IPsec: Initialized Security Association Processing.
    usbus0: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    usbus1: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    usbus2: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    usbus3: 480Mbps High Speed USB v2.0
    usbus4: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    usbus5: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    usbus6: 12Mbps Full Speed USB v1.0
    usbus7: 480Mbps High Speed USB v2.0
    ugen0.1: <0x8086> at usbus0
    uhub0: <0x8086 OHCI root HUB, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usbus0
    ugen1.1: <0x8086> at usbus1
    uhub1: <0x8086 OHCI root HUB, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usbus1
    ugen2.1: <0x8086> at usbus2
    uhub2: <0x8086 OHCI root HUB, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usbus2
    ugen3.1: <intel>at usbus3
    uhub3: <intel 1="" 9="" ehci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 2.00="" 1.00,="" addr="">on usbus3
    ugen4.1: <0x8086> at usbus4
    uhub4: <0x8086 OHCI root HUB, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usbus4
    ugen5.1: <0x8086> at usbus5
    uhub5: <0x8086 OHCI root HUB, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usbus5
    ugen6.1: <0x8086> at usbus6
    uhub6: <0x8086 OHCI root HUB, class 9/0, rev 1.00/1.00, addr 1> on usbus6
    ugen7.1: <intel>at usbus7
    uhub7: <intel 1="" 9="" ehci="" root="" hub,="" class="" 0,="" rev="" 2.00="" 1.00,="" addr="">on usbus7
    ad6: 28626MB <kingston sms200s330g="" 600abbf0="">at ata3-master UDMA100 SATA 3Gb/s
    uhub0: 1 port with 1 removable, self powered
    uhub1: 1 port with 1 removable, self powered
    uhub2: 1 port with 1 removable, self powered
    uhub4: 1 port with 1 removable, self powered
    uhub5: 1 port with 1 removable, self powered
    uhub6: 1 port with 1 removable, self powered
    uhub3: 3 ports with 3 removable, self powered
    uhub7: 3 ports with 3 removable, self powered
    SMP: AP CPU #1 Launched!
    Trying to mount root from ufs:/dev/ufs/pfSense
    ROOT MOUNT ERROR:
    If you have invalid mount options, reboot, and first try the following from
    the loader prompt:
    
         set vfs.root.mountfrom.options=rw
    
    and then remove invalid mount options from /etc/fstab.
    
    Loader variables:
    vfs.root.mountfrom=ufs:/dev/ufs/pfSense
    vfs.root.mountfrom.options=ro
    
    Manual root filesystem specification:
      <fstype>:<device>Mount <device>using filesystem <fstype>eg. ufs:/dev/da0s1a
                           eg. cd9660:/dev/acd0
                           This is equivalent to: mount -t cd9660 /dev/acd0 /
    
      ?                  List valid disk boot devices
      <empty line="">Abort manual input
    
    mountroot></empty></fstype></device></device></fstype></kingston></intel></intel></intel></intel></enhanced></enhanced></non-standard></at></ata></ata></cpu></enhanced></cpu></enhanced></isa></pci-isa></pci></pci-pci></pci></pci-pci></intel(r)></pci></pci-pci></intel(r)></pci></pci-pci></pci></pci-pci></pci></pci-pci></pci></pci-pci></intel(r)></pci></pci-pci></intel(r)></pci></pci-pci></pci></pci-pci></pci></pci-pci></unknown></serial></serial></serial></unknown></simple></simple></simple></simple></unknown></ehci></ehci></ohci></ohci></ohci></ohci></ohci></ohci></ata></ata></intel></serial></ehci></ehci></ohci></ohci></ohci></ohci></ohci></ohci></unknown></network,></unknown></pci></pci-pci></pci></pci-pci></pci></mptable></software></version></soekris ></lahf></nx,lm></sse3,dtes64,mon,ds_cpl,vmx,est,tm2,ssse3,cx16,xtpr,pdcm,movbe></fpu,vme,de,pse,tsc,msr,pae,mce,cx8,apic,sep,mtrr,pge,mca,cmov,pat,clflush,dts,acpi,mmx,fxsr,sse,sse2,ss,htt,tm,pbe> 
    

    And i reach a prompt.
    I decide to press Enter without writing anything and got this:

    mountroot>
    panic: Root mount failed, startup aborted.
    cpuid = 1
    KDB: enter: panic
    [thread]
    Stopped at      kdb_enter+0x3b: movl    $0,kdb_why
    db>
    
    To fix this, I plug my Usb stick with the 2.2.5 image writed on it and boot via PXE
    
    This time, system is booting nice and I reach the setup menu.
    I use the Quick and easy install. It detect successfully my primary Hard drive and install pfsense and bootloader on it.
    
    But on the first reboot (booting from internal hard drive, USB stick unplug) I fail to boot and reset just after the menu "Pfsense: F1 PXE: F6 Boot: F1"
    I read some post about soekris board bios is not ACPI and it doesnt work well with nanobsd v10 maybe develloppers can do something about this ?
    
    Digging the forum I reach this post https://forum.pfsense.org/index.php?topic=93642.0
    
    According to this, I try to install 2.1.5 the same way : Copy pfsense2.1.5memstickserial.img in tftp, write image on usb stick and boot via PXE.
    Reach install menu and perform full installation.
    
    This time, installation goes right and i am able to boot after installation.
    
    Then I go to the main page and upgrade from 2.1.5 to 2.2.5 and reboot.
    
    and this time everything work. I will put more details on How to do on my first post.
    
    Hope next version will be easier to install from scratch because it is really painfull to install old version only to be able to upgrade.
    
    Thank you.[/thread]
    

Log in to reply