WAN IPv6 DHCP not working Single Edge PoE



  • Hello,

    Im trying to get an ipv6 prefix from my ISP (meo.pt).

    They are using Single Edge PoE for both IPv4 and IPv6, tagged as vlan 12.
    I setup my wan interface on vlan12, connected directly the the Fiber ONT and it successfully acquired a working ipv4 address, but not ipv6.
    After testing all possible options for dhcpv6, I decided to check the actual packet contents the original ISP router was producing on its wan port, they are as follows (tcpdump -vv):

    0.0.0.0.bootpc > 255.255.255.255.bootps: [udp sum ok] BOOTP/DHCP, Request from 9c:97:26:9e:77:a4 (oui Unknown), length 271, xid 0x3080e669, secs 25, Flags [Broadcast] (0x8000)
      Client-Ethernet-Address 9c:97:26:9e:77:a4 (oui Unknown)
      Vendor-rfc1048 Extensions
        Magic Cookie 0x63825363
        DHCP-Message Option 53, length 1: Discover
        MSZ Option 57, length 2: 1500
        Requested-IP Option 50, length 4: 192.168.12.2
        Parameter-Request Option 55, length 6:
          Lease-Time, RN, RB, Subnet-Mask
          Default-Gateway, Domain-Name-Server
        Vendor-Class Option 60, length 7: "meods00"
    23:23:14.622499 IP (tos 0x88, ttl 64, id 38106, offset 0, flags [none], proto UDP (17), length 299)
        0.0.0.0.bootpc > 255.255.255.255.bootps: [udp sum ok] BOOTP/DHCP, Request from 9c:97:26:9e:77:a4 (oui Unknown), length 271, xid 0x3080e669, secs 29, Flags [Broadcast] (0x8000)
      Client-Ethernet-Address 9c:97:26:9e:77:a4 (oui Unknown)
      Vendor-rfc1048 Extensions
        Magic Cookie 0x63825363
        DHCP-Message Option 53, length 1: Discover
        MSZ Option 57, length 2: 1500
        Requested-IP Option 50, length 4: 192.168.12.2
        Parameter-Request Option 55, length 6:
          Lease-Time, RN, RB, Subnet-Mask
          Default-Gateway, Domain-Name-Server
        Vendor-Class Option 60, length 7: "meods00"
    23:23:17.069268 IP6 (class 0x88, hlim 1, next-header UDP (17) payload length: 91) fe80::9e97:26ff:fe9e:77a4.dhcpv6-client > ff02::1:2.dhcpv6-server: [udp sum ok] dhcp6 solicit (xid=5e3652 (elapsed-time 2966) (option-request DNS-server DNS-search-list IA_PD) (client-ID hwaddr/time type 1 time 300256200 9c97269e77a4) (IA_PD IAID:2627151518 T1:3600 T2:5760 (IA_PD-prefix 2001:8a0:6a13:ab00::/56 pltime:5760 vltime:7200)))
    23:23:23.278937 IP (tos 0x88, ttl 64, id 38120, offset 0, flags [none], proto UDP (17), length 299)

    more specifically the IP6 part:

    23:23:17.069268 IP6 (class 0x88, hlim 1, next-header UDP (17) payload length: 91) fe80::9e97:26ff:fe9e:77a4.dhcpv6-client > ff02::1:2.dhcpv6-server: [udp sum ok] dhcp6 solicit (xid=5e3652 (elapsed-time 2966) (option-request DNS-server DNS-search-list IA_PD) (client-ID hwaddr/time type 1 time 300256200 9c97269e77a4) (IA_PD IAID:2627151518 T1:3600 T2:5760 (IA_PD-prefix 2001:8a0:6a13:ab00::/56 pltime:5760 vltime:7200)))

    Having seen this I used the information to try and manually set the settings on the wan config, by reading http://www.freebsd.org/cgi/man.cgi?query=dhcp6c.conf&sektion=5&apropos=0&manpath=FreeBSD+10.1-RELEASE+and+Ports#Interface_statement for the syntax.

    Tried various combinations of putting ia-pd on the resquest line, changing from the given id to ia-pd 0, among other things.

    after running tcpdump -i dc0_vlan12 -vv ip6 on pfsense, it only seems to produce packets as such (after applying settings on wan config page, and then stops):

    00:37:18.814236 IP6 (hlim 255, next-header ICMPv6 (58) payload length: 8) fe80::248:54ff:fe13:4b2d > ff02::2: [                      icmp6 sum ok] ICMP6, router solicitation, length 8

    and nothing more, why is this?

    Right now im at a complete loss, what am I missing? Authentication? Since the ISP no longer uses pppoe I assume it should not require any kind of auth (since it does not for the v4 link).
    Any insight on the packet dump and why pfsense isnt sending dhcp6 requests?

    Any help is welcome.

    Regards.


Log in to reply