Multi WAN with wireless trouble



  • Hello,

    My main internet connection is down at the moment, and I'm trying to setup a secondary failover WAN connection via an iPhone as a hotspot.  I have a wireless card in the pfSense box, and I created an interface for it, WAN2.  It looks like I have everything set correctly on the interface, but the wireless connection continuously reconnects.  If I look at the iPhone connections indicator, I can see 1 connection, then no connections, then 1 connection again every second or so.  I can also catch it on the pfsense dashboard, with the connection down and then up with an IP address.  The IP address it's grabbing momentarily before it disconnects is 172.20.10.5.  My LAN addresses are all 192.168.x.x, so I don't think that's interfering.

    These are the settings for the WAN2 interface:

    
    Enable Inteface checked
    IPv4 Configuration : DHCP
    IPv6 Confuguration : None
    DHCP client hostname : pfsense
    Mode : Infrastructure (BSS)
    SSID : iPhone
    Enable WPA checked
    PSK : *passphrase*
    WPA Mode : WPA2
    WPA Key Management Mode : Pre-Shared Key
    Authentication : Open System Authentication
    WPA Pairwise : AES
    
    

    Everything else is the default setting.

    Now if I set the IPv4 Configuration setting to None, then the connection remains established, but then there's no IP address assigned to utilize the connection.  I've also tried changing the other various settings here, either resulting in no connection at all, or the constant reconnecting.

    In the general system logs I see these messages

    
    Dec 30 21:01:05 	php-fpm[84069]: /rc.newwanip: Could not find IPv4 gateway for interface (wan).
    Dec 30 21:01:05 	php-fpm[4401]: /rc.linkup: The command '/usr/local/sbin/dhcpd -user dhcpd -group _dhcp -chroot /var/dhcpd -cf /etc/dhcpd.conf -pf /var/run/dhcpd.pid nfe0' returned exit code '1', the output was 'Internet Systems Consortium DHCP Server 4.2.8 Copyright 2004-2015 Internet Systems Consortium. All rights reserved. For info, please visit https://www.isc.org/software/dhcp/ Wrote 0 deleted host decls to leases file. Wrote 0 new dynamic host decls to leases file. Wrote 26 leases to leases file. Listening on BPF/nfe0/00:1e:90:c0:b6:e4/192.168.0.0/16 Sending on BPF/nfe0/00:1e:90:c0:b6:e4/192.168.0.0/16 Can't bind to dhcp address: Address already in use Please make sure there is no other dhcp server running and that there's no entry for dhcp or bootp in /etc/inetd.conf. Also make sure you are not running HP JetAdmin software, which includes a bootp server. If you did not get this software from ftp.isc.org, please get the latest from ftp.isc.org and install that before requesting help. If you did
    Dec 30 21:01:05 	check_reload_status: updating dyndns opt1
    Dec 30 21:01:05 	php-fpm[61791]: /rc.linkup: DEVD Ethernet attached event for opt1
    Dec 30 21:01:05 	php-fpm[61791]: /rc.linkup: HOTPLUG: Configuring interface opt1
    Dec 30 21:01:05 	kernel: ath0_wlan0: link state changed to DOWN
    
    

    In the system gateway logs I see this:

    
    Dec 30 21:05:58 	apinger: Could not bind socket on address(172.20.10.5) for monitoring address 172.20.10.1(WAN2_DHCP) with error Can't assign requested address
    
    

    I'm not quite sure what's wrong.  Any help is appreciated.  Thanks.


Log in to reply