Assistance with jetway daugherboard; dmesg looks okay but interface not showing?



  • Hi,

    Hoping someone can point me in the right direction here.  From dmesg:

    rlphy0: <rtl8201l 10="" 100="" media="" interface="">PHY 9 on miibus0
    rlphy0:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, auto

    From /var/log/system.log:

    rlphy0: <rtl8201l 10="" 100="" media="" interface="">PHY 9 on miibus0
    rlphy0:  10baseT, 10baseT-FDX, 100baseTX, 100baseTX-FDX, auto

    Shouldn't that interface be showing?  I don't see it with ifconfig or in the interface tab in pfSense.  Am I reading that correctly? I don't see any errors related to that interface in the logs.

    Any direction welcome.</rtl8201l></rtl8201l>



  • That's the phy, not the network controller - phys will never appear as interfaces.

    Do you have a Realtek controller that goes with that phy? It's unusual, but not impossible, for the phy to be detected but not the controller. I'd expect a rl or re interface to go with the rlphy.

    dmesg and system.log will always be the same, by the way - there's no need to post both.



  • Hi,
    Thanks for the help- either the daughterboard wasn't installed with correct contact with all the pins (the led's on the back lit when a cable was plugged in) or it was an IRQ conflict with the Dlink NIC I had installed. or possibly something else….

    In any case; it is working correctly now.

    User error in this case, I think.  That's what I get for trying to do this stuff half asleep.


Log in to reply