PPPoE Session Drops with VLAN



  • Hi Everyone, I hope this is the right place to post this.

    I have a pfsense 2.1.5 box with 3 PPPoE ADSL links - WAN1, WAN2, WAN3

    WAN1 has a dedicated NIC connected from PfSense to Modem
    I am sharing a NIC for WAN2 and WAN3 and have 2 VLANs 502 and 503.

    I have authentication and can pass data so everything works, except, the sessions drop regularly, as often as every 10mins. It is random though.
    The only message I have been able to find in the PPP log is

    ppp: [opt1] IPCP: LayerDown
            ppp: [opt1] IFACE: Down event

    Is there something special that needs to be done when running PPPoE across a VLAN?

    The problem does not happen on WAN1 which is not part of a VLAN. Swapping the interface used for WAN1 to WAN2/3 also does not fix the issue.

    I have no periodic reset or dial on demand set, all other PPPoE settings are in their default state.

    Can anyone advise what might be causing an issue like this?

    Thanks
    Matthew



  • Some further info I have found on closer examination of /var/log/ppp.log

    [opt1] Bundle: No NCPs left. Closing links…
    [opt1] IPCP: state change Closing –> Initial
    [opt1_link0] LCP: SendTerminateAck #52
    [opt1_link0] LCP: LayerDown
    [opt1_link0] PPPoE: connection closed
    [opt1_link0] Link: DOWN event
    [opt1_link0] LCP: Down event
    [opt1_link0] LCP: state change Stopping –> Starting
    [opt1_link0] Link: reconnection attempt 1 in 3 seconds

    It also turns out it is less random than I had thought. It is every 4.5mins.

    I was thinking it might be this https://redmine.pfsense.org/issues/3821  but that issue is apparently resolved in 2.1.5 which I am running.

    Any ideas here?


Log in to reply