3G Modem Huawei E122 - not responding to "AT"



  • Hello community.

    The input here has been a great help in the past, so I'd appreciate it if you could help me out again.

    For some more detailed info, the old Topic is linked here: https://forum.pfsense.org/index.php?topic=145181.0

    A little summary:

    I have two identical computers running pfSense 2.4.2-p1. I have a surf stick on each as a backup connection.
    The previous thread was about device 1; this one is about device 2.

    As suggested in the old thread, I've tried using different USB ports, but to no avail. I've tried every interface that showed up.

    Apr 24 09:24:21	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 3
    Apr 24 09:24:20	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 3 in 1 seconds
    Apr 24 09:24:20	ppp		[opt2_link0] LCP: Down event
    Apr 24 09:24:20	ppp		[opt2_link0] Link: DOWN event
    Apr 24 09:24:20	ppp		[opt2_link0] MODEM: chat script failed
    Apr 24 09:24:20	ppp		[opt2_link0] CHAT: The modem is not responding to "AT" at ModemCmd: label.
    Apr 24 09:24:07	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 2
    Apr 24 09:24:03	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 2 in 4 seconds
    Apr 24 09:24:03	ppp		[opt2_link0] LCP: Down event
    Apr 24 09:24:03	ppp		[opt2_link0] Link: DOWN event
    Apr 24 09:24:03	ppp		[opt2_link0] MODEM: chat script failed
    Apr 24 09:24:03	ppp		[opt2_link0] CHAT: The modem is not responding to "AT" at ModemCmd: label.
    Apr 24 09:23:48	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 1
    Apr 24 09:23:46	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 1 in 2 seconds
    Apr 24 09:23:46	ppp		[opt2_link0] LCP: Down event
    Apr 24 09:23:46	ppp		[opt2_link0] Link: DOWN event
    Apr 24 09:23:46	ppp		[opt2_link0] MODEM: chat script failed
    Apr 24 09:23:46	ppp		[opt2_link0] CHAT: The modem is not responding to "AT" at ModemCmd: label.
    Apr 24 09:23:44	php-fpm	51791	/interfaces.php: Creating rrd update script
    Apr 24 09:23:44	check_reload_status		Reloading filter
    Apr 24 09:23:44	php-fpm	51791	/interfaces.php: Removing static route for monitor 8.8.4.4 and adding a new route through 85.233.117.73
    Apr 24 09:23:42	check_reload_status		updating dyndns opt2
    Apr 24 09:23:40	php-fpm	52571	/rc.interfaces_wan_configure: Starting 3gstats.php on device 'cuaU1.2' for interface 'opt2'
    Apr 24 09:23:39	check_reload_status		Restarting ipsec tunnels
    Apr 24 09:23:39	php-fpm	51791	/interfaces.php: Starting 3gstats.php on device 'cuaU1.2' for interface 'opt2'
    Apr 24 09:23:33	ppp		[opt2_link0] LCP: LayerStart
    Apr 24 09:23:33	ppp		[opt2_link0] LCP: state change Initial --> Starting
    Apr 24 09:23:33	ppp		[opt2_link0] LCP: Open event
    Apr 24 09:23:33	kernel		ng0: changing name to 'ppp0'
    Apr 24 09:23:33	ppp		[opt2_link0] Link: OPEN event
    Apr 24 09:23:33	ppp		[opt2] Bundle: Interface ng0 created
    Apr 24 09:23:33	ppp		web: web is not running
    Apr 24 09:23:33	ppp		process 52378 terminated
    Apr 24 09:23:33	ppp		[opt2_link0] Link: Shutdown
    Apr 24 09:23:33	ppp		[opt2] Bundle: Shutdown
    Apr 24 09:23:32	ppp		waiting for process 52378 to die...
    Apr 24 09:23:31	ppp		[opt2] IPV6CP: Close event
    Apr 24 09:23:31	ppp		[opt2] IPCP: Close event
    Apr 24 09:23:31	ppp		[opt2] IFACE: Close event
    Apr 24 09:23:31	ppp		caught fatal signal TERM
    Apr 24 09:23:31	ppp		waiting for process 52378 to die...
    Apr 24 09:23:31	ppp		[opt2_link0] CHAT: Detected Custom modem.
    Apr 24 09:23:31	ppp		[opt2_link0] LCP: LayerStart
    Apr 24 09:23:31	ppp		[opt2_link0] LCP: state change Initial --> Starting
    Apr 24 09:23:31	ppp		[opt2_link0] LCP: Open event
    Apr 24 09:23:31	kernel		ng0: changing name to 'ppp0'
    Apr 24 09:23:31	ppp		[opt2_link0] Link: OPEN event
    Apr 24 09:23:31	ppp		[opt2] Bundle: Interface ng0 created
    Apr 24 09:23:31	ppp		web: web is not running
    Apr 24 09:23:31	ppp		process 96742 terminated
    Apr 24 09:23:31	ppp		[opt2_link0] Link: Shutdown
    Apr 24 09:23:31	ppp		[opt2] Bundle: Shutdown
    Apr 24 09:23:30	ppp		waiting for process 96742 to die...
    Apr 24 09:23:30	ppp		process 53216 started, version 5.8 (nobody@pfSense_v2_4_1_amd64-pfSense_v2_4_1-job-01 16:32 21-Oct-2017)
    Apr 24 09:23:30	ppp		Multi-link PPP daemon for FreeBSD
    Apr 24 09:23:30	ppp		waiting for process 96742 to die...
    Apr 24 09:23:28	ppp		[opt2] IPV6CP: Close event
    Apr 24 09:23:28	ppp		[opt2] IPCP: Close event
    Apr 24 09:23:28	ppp		[opt2] IFACE: Close event
    Apr 24 09:23:28	ppp		caught fatal signal TERM
    Apr 24 09:23:28	ppp		waiting for process 96742 to die...
    Apr 24 09:23:28	ppp		process 52378 started, version 5.8 (nobody@pfSense_v2_4_1_amd64-pfSense_v2_4_1-job-01 16:32 21-Oct-2017)
    Apr 24 09:23:28	ppp		Multi-link PPP daemon for FreeBSD
    Apr 24 09:23:28	check_reload_status		Configuring interface opt2
    Apr 24 09:23:28	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 2
    Apr 24 09:23:27	check_reload_status		Syncing firewall
    Apr 24 09:23:24	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 2 in 4 seconds
    Apr 24 09:23:24	ppp		[opt2_link0] LCP: Down event
    Apr 24 09:23:24	ppp		[opt2_link0] Link: DOWN event
    Apr 24 09:23:24	ppp		[opt2_link0] MODEM: chat script failed
    Apr 24 09:23:24	ppp		[opt2_link0] CHAT: The modem is not responding to "AT" at ModemCmd: label.
    Apr 24 09:23:11	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 1
    Apr 24 09:23:07	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 1 in 4 seconds
    Apr 24 09:23:07	ppp		[opt2_link0] LCP: Down event
    Apr 24 09:23:07	ppp		[opt2_link0] Link: DOWN event
    Apr 24 09:23:07	ppp		[opt2_link0] MODEM: chat script failed
    Apr 24 09:23:07	ppp		[opt2_link0] CHAT: The modem is not responding to "AT" at ModemCmd: label.
    Apr 24 09:23:03	php-fpm	93145	/interfaces.php: Creating rrd update script
    Apr 24 09:23:03	check_reload_status		Reloading filter
    Apr 24 09:23:03	php-fpm	93145	/interfaces.php: Removing static route for monitor 8.8.4.4 and adding a new route through 85.233.117.73
    Apr 24 09:23:01	check_reload_status		updating dyndns opt2
    Apr 24 09:22:58	php-fpm	96746	/rc.interfaces_wan_configure: Starting 3gstats.php on device 'cuaU1.2' for interface 'opt2'
    Apr 24 09:22:57	check_reload_status		Restarting ipsec tunnels
    Apr 24 09:22:57	php-fpm	93145	/interfaces.php: Starting 3gstats.php on device 'cuaU1.2' for interface 'opt2'
    Apr 24 09:22:54	ppp		[opt2_link0] LCP: LayerStart
    Apr 24 09:22:54	ppp		[opt2_link0] LCP: state change Initial --> Starting
    Apr 24 09:22:54	ppp		[opt2_link0] LCP: Open event
    Apr 24 09:22:54	kernel		ng0: changing name to 'ppp0'
    Apr 24 09:22:54	ppp		[opt2_link0] Link: OPEN event
    Apr 24 09:22:54	ppp		[opt2] Bundle: Interface ng0 created
    Apr 24 09:22:54	ppp		web: web is not running
    Apr 24 09:22:52	ppp		process 97284 terminated
    Apr 24 09:22:52	ppp		[opt2_link0] Link: Shutdown
    Apr 24 09:22:52	ppp		waiting for process 97284 to die...
    Apr 24 09:22:52	ppp		[opt2] Bundle: Shutdown
    Apr 24 09:22:51	ppp		waiting for process 97284 to die...
    Apr 24 09:22:50	ppp		[opt2] IPV6CP: Close event
    Apr 24 09:22:50	ppp		[opt2] IPCP: Close event
    Apr 24 09:22:50	ppp		[opt2] IFACE: Close event
    Apr 24 09:22:50	ppp		caught fatal signal TERM
    Apr 24 09:22:50	ppp		waiting for process 97284 to die...
    Apr 24 09:22:49	ppp		[opt2_link0] LCP: LayerStart
    Apr 24 09:22:49	ppp		[opt2_link0] LCP: state change Initial --> Starting
    Apr 24 09:22:49	ppp		[opt2_link0] LCP: Open event
    Apr 24 09:22:49	kernel		ng0: changing name to 'ppp0'
    Apr 24 09:22:49	ppp		[opt2_link0] Link: OPEN event
    Apr 24 09:22:49	ppp		[opt2] Bundle: Interface ng0 created
    Apr 24 09:22:49	ppp		web: web is not running
    Apr 24 09:22:49	ppp		process 47057 terminated
    Apr 24 09:22:49	ppp		[opt2_link0] Link: Shutdown
    Apr 24 09:22:49	ppp		waiting for process 47057 to die...
    Apr 24 09:22:49	ppp		[opt2] Bundle: Shutdown
    Apr 24 09:22:48	ppp		waiting for process 47057 to die...
    Apr 24 09:22:48	ppp		process 97284 started, version 5.8 (nobody@pfSense_v2_4_1_amd64-pfSense_v2_4_1-job-01 16:32 21-Oct-2017)
    Apr 24 09:22:48	ppp		Multi-link PPP daemon for FreeBSD
    Apr 24 09:22:48	ppp		waiting for process 47057 to die...
    Apr 24 09:22:48	ppp		[opt2_link0] LCP: Down event
    Apr 24 09:22:48	ppp		[opt2_link0] LCP: LayerFinish
    Apr 24 09:22:48	ppp		[opt2_link0] LCP: state change Starting --> Initial
    Apr 24 09:22:48	ppp		[opt2_link0] LCP: Close event
    Apr 24 09:22:48	ppp		[opt2_link0] Link: giving up after 8 reconnection attempts
    Apr 24 09:22:48	ppp		[opt2_link0] Link: DOWN event
    Apr 24 09:22:48	ppp		[opt2_link0] MODEM: chat script failed
    Apr 24 09:22:48	ppp		[opt2_link0] CHAT: The modem is not responding to "AT" at ModemCmd: label.
    Apr 24 09:22:47	ppp		[opt2] IPV6CP: Close event
    Apr 24 09:22:47	ppp		[opt2] IPCP: Close event
    Apr 24 09:22:47	ppp		[opt2] IFACE: Close event
    
    Apr 24 09:22:34	ppp		[opt2_link0] LCP: Down event
    Apr 24 09:22:34	ppp		[opt2_link0] Link: DOWN event
    Apr 24 09:22:34	ppp		[opt2_link0] MODEM: chat script failed
    Apr 24 09:22:34	ppp		[opt2_link0] CHAT: The modem is not responding to "AT" at ModemCmd: label.
    Apr 24 09:22:33	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 5
    Apr 24 09:22:29	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 5 in 4 seconds
    Apr 24 09:22:29	ppp		[opt2_link0] LCP: Down event
    Apr 24 09:22:29	ppp		[opt2_link0] Link: DOWN event
    Apr 24 09:22:29	ppp		[opt2_link0] MODEM: chat script failed
    Apr 24 09:22:29	ppp		[opt2_link0] CHAT: The modem is not responding to "AT" at ModemCmd: label.
    Apr 24 09:22:26	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 4
    Apr 24 09:22:25	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 4 in 1 seconds
    Apr 24 09:22:25	ppp		[opt2_link0] LCP: Down event
    Apr 24 09:22:25	ppp		[opt2_link0] Link: DOWN event
    Apr 24 09:22:25	ppp		[opt2_link0] MODEM: chat script failed
    Apr 24 09:22:25	ppp		[opt2_link0] CHAT: The modem is not responding to "AT" at ModemCmd: label.
    Apr 24 09:22:24	php-fpm	46130	/interfaces.php: Creating rrd update script
    Apr 24 09:22:24	check_reload_status		Reloading filter
    Apr 24 09:22:24	php-fpm	46130	/interfaces.php: Removing static route for monitor 8.8.4.4 and adding a new route through 85.233.117.73
    Apr 24 09:22:22	check_reload_status		updating dyndns opt2
    Apr 24 09:22:22	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 3
    Apr 24 09:22:21	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 3 in 1 seconds
    Apr 24 09:22:21	ppp		[opt2_link0] LCP: Down event
    Apr 24 09:22:21	ppp		[opt2_link0] Link: DOWN event
    Apr 24 09:22:21	ppp		[opt2_link0] MODEM: chat script failed
    Apr 24 09:22:21	ppp		[opt2_link0] CHAT: The modem is not responding to "AT" at ModemCmd: label.
    Apr 24 09:22:20	php-fpm	46906	/rc.interfaces_wan_configure: Starting 3gstats.php on device 'cuaU1.2' for interface 'opt2'
    Apr 24 09:22:19	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 2
    Apr 24 09:22:19	check_reload_status		Restarting ipsec tunnels
    Apr 24 09:22:19	php-fpm	46130	/interfaces.php: Starting 3gstats.php on device 'cuaU1.2' for interface 'opt2'
    Apr 24 09:22:17	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 2 in 2 seconds
    Apr 24 09:22:17	ppp		[opt2_link0] LCP: Down event
    Apr 24 09:22:17	ppp		[opt2_link0] Link: DOWN event
    Apr 24 09:22:17	ppp		[opt2_link0] MODEM: chat script failed
    Apr 24 09:22:17	ppp		[opt2_link0] CHAT: The modem is not responding to "AT" at ModemCmd: label.
    Apr 24 09:22:16	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 1
    Apr 24 09:22:13	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 1 in 3 seconds
    Apr 24 09:22:13	ppp		[opt2_link0] LCP: Down event
    Apr 24 09:22:13	ppp		[opt2_link0] Link: DOWN event
    Apr 24 09:22:13	ppp		[opt2_link0] MODEM: chat script failed
    Apr 24 09:22:13	ppp		[opt2_link0] CHAT: The modem is not responding to "AT" at ModemCmd: label.
    Apr 24 09:22:12	ppp		[opt2_link0] LCP: LayerStart
    Apr 24 09:22:12	ppp		[opt2_link0] LCP: state change Initial --> Starting
    Apr 24 09:22:12	ppp		[opt2_link0] LCP: Open event
    Apr 24 09:22:12	kernel		ng0: changing name to 'ppp0'
    Apr 24 09:22:12	ppp		[opt2_link0] Link: OPEN event
    Apr 24 09:22:12	ppp		[opt2] Bundle: Interface ng0 created
    Apr 24 09:22:12	ppp		web: web is not running
    Apr 24 09:22:12	ppp		process 46818 terminated
    Apr 24 09:22:12	ppp		[opt2_link0] Link: Shutdown
    Apr 24 09:22:12	ppp		[opt2] Bundle: Shutdown
    Apr 24 09:22:11	ppp		waiting for process 46818 to die...
    Apr 24 09:22:10	ppp		[opt2] IPV6CP: Close event
    Apr 24 09:22:10	ppp		[opt2] IPCP: Close event
    Apr 24 09:22:10	ppp		waiting for process 46818 to die...
    Apr 24 09:22:10	ppp		[opt2] IFACE: Close event
    Apr 24 09:22:10	ppp		caught fatal signal TERM
    Apr 24 09:22:10	ppp		process 47057 started, version 5.8 (nobody@pfSense_v2_4_1_amd64-pfSense_v2_4_1-job-01 16:32 21-Oct-2017)
    Apr 24 09:22:10	ppp		Multi-link PPP daemon for FreeBSD
    Apr 24 09:22:10	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 1 in 4 seconds
    Apr 24 09:22:10	ppp		[opt2_link0] LCP: Down event
    Apr 24 09:22:10	ppp		[opt2_link0] Link: DOWN event
    Apr 24 09:22:10	ppp		[opt2_link0] MODEM: chat script failed
    Apr 24 09:22:10	ppp		[opt2_link0] CHAT: The modem is not responding to "AT" at ModemCmd: label.
    Apr 24 09:22:08	ppp		[opt2_link0] LCP: LayerStart
    Apr 24 09:22:08	ppp		[opt2_link0] LCP: state change Initial --> Starting
    Apr 24 09:22:08	ppp		[opt2_link0] LCP: Open event
    
    Apr 23 18:23:18	kernel		ugen0.5: <vendor 0x8087="" product="" 0x07dc="">at usbus0
    Apr 23 18:23:17	kernel		ugen0.5: <vendor 0x8087="" product="" 0x07dc="">at usbus0 (disconnected)
    Apr 23 16:52:21	kernel		da0: quirks=0x2 <no_6_byte>Apr 23 16:52:21	kernel		da0: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present
    Apr 23 16:52:21	kernel		da0: 40.000MB/s transfers
    Apr 23 16:52:21	kernel		da0: <huawei sd="" storage="" 2.31="">Removable Direct Access SCSI-2 device
    Apr 23 16:52:21	kernel		da0 at umass-sim1 bus 1 scbus3 target 0 lun 0
    Apr 23 16:52:21	kernel		cd0: quirks=0x10<10_BYTE_ONLY>
    Apr 23 16:52:21	kernel		cd0: Attempt to query device size failed: NOT READY, Medium not present
    Apr 23 16:52:21	kernel		 <usb mass="" storage="">on usbus0
    Apr 23 16:52:21	kernel		cd0: 40.000MB/s transfersumass1:
    Apr 23 16:52:21	kernel		cd0: <huawei mass="" storage="" 2.31="">Removable CD-ROM SCSI-2 device
    Apr 23 16:52:21	kernel		cd0 at umass-sim0 bus 0 scbus2 target 0 lun 0
    Apr 23 16:52:21	kernel		umass1 on uhub1
    Apr 23 16:52:21	kernel		umass0: <usb mass="" storage="">on usbus0
    Apr 23 16:52:21	kernel		umass0 on uhub1
    Apr 23 16:52:21	kernel		u3g0: Found 3 ports.
    Apr 23 16:52:21	kernel		u3g0: <3G Modem> on usbus0
    Apr 23 16:52:21	kernel		u3g0 on uhub1
    
    Apr 23 16:52:21	kernel		ugen0.2: <hua wei="" huawei="" mobile="">at usbus0
    Apr 23 16:52:16	kernel		ugen0.2: <hua wei="" huawei="" mobile="">at usbus0 (disconnected)
    Apr 23 16:52:16	kernel		ugen0.2: <hua wei="" huawei="" mobile="">at usbus0
    Apr 23 16:52:03	kernel		umass1: detached
    Apr 23 16:52:03	kernel		(da0:umass-sim1:1:0:0): Periph destroyed
    Apr 23 16:52:03	kernel		da0: <huawei sd="" storage="" 2.31="">detached
    Apr 23 16:52:03	kernel		da0 at umass-sim1 bus 1 scbus3 target 0 lun 0
    Apr 23 16:52:03	kernel		umass1: at uhub0, port 3, addr 1 (disconnected)
    Apr 23 16:52:03	kernel		umass0: detached
    Apr 23 16:52:03	kernel		(cd0:umass-sim0:0:0:0): Periph destroyed
    Apr 23 16:52:03	kernel		cd0: <huawei mass="" storage="" 2.31="">detached
    Apr 23 16:52:03	kernel		cd0 at umass-sim0 bus 0 scbus2 target 0 lun 0
    Apr 23 16:52:03	kernel		umass0: at uhub0, port 3, addr 1 (disconnected)
    Apr 23 16:52:03	kernel		u3g0: detached
    Apr 23 16:52:03	kernel		u3g0: at uhub0, port 3, addr 1 (disconnected)
    Apr 23 16:52:03	kernel		ugen0.2: <hua wei="" huawei="" mobile="">at usbus0 (disconnected)
    Apr 22 19:05:11	kernel		ugen0.5: <vendor 0x8087="" product="" 0x07dc="">at usbus0
    Apr 22 19:05:11	kernel		ugen0.5: <vendor 0x8087="" product="" 0x07dc="">at usbus0 (disconnected)</vendor></vendor></hua></huawei></huawei></hua></hua></hua></usb></huawei></usb></huawei></no_6_byte></vendor></vendor> 
    

    Using the front USB gave me cuaU0.0, 0.1 and 0.2 each with the same error.
    Using one of the USB ports in the back gets me cuaU1.0, 1.1 and 1.2 but as you can see.. the error has not changed.

    When trying out```
    cu -s 115200 -l cuaU1.0

    
    

    [2.4.2-RELEASE][root@pfSense2]/root: cu -s 115200 -l cuaU1.0
    Connected

    +CSQ: 0,99

    
    cuaU1.1 gives me no response, but I can exit with ~.
    
    

    [2.4.2-RELEASE][root@pfSense2.oellinger.loc]/root: cu -s 115200 -l cuaU1.2
    Connected

    +CSQ: 0,99

    OK

    
    I'm already using the custom Init string```
    AT&F&C1&D2E0S0=0
    ```(entered without the AT of course).
    
    Any ideas on how to proceed?
    Thanks in advance.
    
    **Edit01:**
    The important line is essentially this:
    

    Apr 24 09:23:46 ppp [opt2_link0] MODEM: chat script failed
    Apr 24 09:23:46 ppp [opt2_link0] CHAT: The modem is not responding to "AT" at ModemCmd: label.

    But as mentioned above, it does respond to me manually typing it in.

  • Netgate Administrator

    Are you still able to connect to the port after attempting a ppp connection? Your init string could be causing problems. You might try just 'z' in there as a test.

    Steve



  • Tried both 1.0 and 1.2 with "ATz"

    May 2 11:34:02	ppp		[opt2_link0] LCP: Down event
    May 2 11:34:02	ppp		[opt2_link0] Link: DOWN event
    May 2 11:34:02	ppp		[opt2_link0] MODEM: chat script failed
    May 2 11:34:02	ppp		[opt2_link0] CHAT: The modem is not responding to "AT" at ModemCmd: label.
    May 2 11:33:58	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 4
    May 2 11:33:57	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 4 in 1 seconds
    May 2 11:33:57	ppp		[opt2_link0] LCP: Down event
    May 2 11:33:57	ppp		[opt2_link0] Link: DOWN event
    May 2 11:33:57	ppp		[opt2_link0] MODEM: chat script failed
    May 2 11:33:57	ppp		[opt2_link0] CHAT: The modem is not responding to "AT" at ModemCmd: label.
    May 2 11:33:56	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 3
    May 2 11:33:53	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 3 in 3 seconds
    May 2 11:33:53	ppp		[opt2_link0] LCP: Down event
    May 2 11:33:53	ppp		[opt2_link0] Link: DOWN event
    May 2 11:33:53	ppp		[opt2_link0] MODEM: chat script failed
    May 2 11:33:53	ppp		[opt2_link0] CHAT: The modem is not responding to "AT" at ModemCmd: label.
    May 2 11:33:52	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 2
    May 2 11:33:49	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 2 in 3 seconds
    May 2 11:33:49	ppp		[opt2_link0] LCP: Down event
    May 2 11:33:49	ppp		[opt2_link0] Link: DOWN event
    May 2 11:33:49	ppp		[opt2_link0] MODEM: chat script failed
    May 2 11:33:49	ppp		[opt2_link0] CHAT: The modem is not responding to "AT" at ModemCmd: label.
    May 2 11:33:46	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 1
    May 2 11:33:45	ppp		[opt2_link0] Link: reconnection attempt 1 in 1 seconds
    May 2 11:33:45	ppp		[opt2_link0] LCP: Down event
    May 2 11:33:45	ppp		[opt2_link0] Link: DOWN event
    May 2 11:33:45	ppp		[opt2_link0] MODEM: chat script failed
    May 2 11:33:45	ppp		[opt2_link0] CHAT: The modem is not responding to "AT" at ModemCmd: label.
    May 2 11:33:44	ppp		[opt2_link0] LCP: LayerStart
    

    via console, "ATz" just gives me an "OK" on both ports.


  • Netgate Administrator

    So it does still respond on both ports after attempting a ppp connection  and without rebooting?

    The script reports it is not responding to 'AT' so if you still see it still responding at the console something is different. Wrong port maybe.

    Steve



  • This is where I am confused as well.
    Before the ppp it worked on both ports… I tried 2 out of 3 because the second one did not respond to AT at all. Or with 8-10 minutes of delay.
    After trying a ppp connection on both ports, I tried the exact same thing again.
    And yes it still responded.
    Though keep in mind: when I say "exact same thing", I mean "exact same thing".

    I had the connection disabled, because it keeps throwing errors.
    So I connected, then disabled it again and tested with the disabled ppp again.

    I'm guessing you're saying "Try connecting WHILE the ppp connection is active"?


  • Netgate Administrator

    Nope, I'm saying the ppp connection is not talking to the modem correctly since it is trying AT and not seeing a response, or not seeing the correct response at least. So maybe the wrong port or the wrong speed.

    If it was screwing with the port settings somehow I would not expect it to respond at the console again until after a reboot.

    Steve



  • @stephenw10:

    Nope, I'm saying the ppp connection is not talking to the modem correctly since it is trying AT and not seeing a response, or not seeing the correct response at least. So maybe the wrong port or the wrong speed.

    If it was screwing with the port settings somehow I would not expect it to respond at the console again until after a reboot.

    Steve

    So you're saying.. since the console responds to AT on both ports.. reduce the baud rate/speed and see if it starts working?

    I'm sorry I wish I could say I knew what I was doing, but I cannot.
    I am an IT technician, but I mostly work with computers and thinclients and less with phone networks and the like.
    Hence in terms of knowledge, I'd put myself in the "advanced user", not the "admin" category.


  • Netgate Administrator

    Well it could be a number of things. Probably something I'm not even aware of.  ;)

    In all honesty it will probably be quicker and easier to get a modem that is known to work already or just use an external 3g/4g device that connects via Ethernet.

    Steve