Traffic shaper not working with Intel X520-DA2



  • I have pfSense 2.4.3-RELEASE running and all was working fine.

    I installed an Intel X520-DA2 10GB adapter and reassigned my LAN and WAN from the console. I then lost all access to the web GUI so rebooted the system from the console.

    When the system came back up the web GUI was working but I have some errors:

    There were error(s) loading the rules: pfctl: ix0: driver does not support altq - The line in question reads [0]: @ 2018-06-27 17:51:55 
    There were error(s) loading the rules: pfctl: ix0: driver does not support altq - The line in question reads [0]: @ 2018-06-27 17:51:56 
    There were error(s) loading the rules: pfctl: ix0: driver does not support altq - The line in question reads [0]: @ 2018-06-27 17:51:59
    

    I disabled the traffic shaper and all is now working. But now I cannot add any traffic shaping to ix0 ix1 (Intel X520-DA2)

    System:
    SuperMicro X10SRH-CLN4F (BOIS 3.1 Jun 6 18)
    Intel Xeon E5-1620 v4 (AES-NI CPU Crypto: Yes (active))
    2 x 8gb ECC RAM (ufs in ram)
    Intel i350-AM4
    Intel X520-DA2
    1 x 250GB HDD



  • Your problem is right there in the error message. Your NIC isn't supported by ALT-Q. No traffic shaping for you with that NIC.

    https://www.freebsd.org/cgi/man.cgi?query=altq&sektion=4&manpath=freebsd-release-ports



  • I just ran into the same issue, sad as it may be I don't think it will be a huge issue given the throughput and latency of the X520 =D. I'm running the same setup. You should still be able to use QOS/Traffic Shaping on your switch if it supports it and still reap some benefits.


 

© Copyright 2002 - 2018 Rubicon Communications, LLC | Privacy Policy