HP Qlogic NC523SFP Driver install Freebsd 11 pfsense kernal recompile



  • Hi,

    The way I copied the file to the machine was through FileZilla SFTP client. Easy that way.


  • LAYER 8 Rebel Alliance

    Yeah, SCP or SFTP is the easy way. :-)

    -Rico



  • Hey guys! you're the best!!! you deserve a beer... I thought it was going to be something really complicated as building the install from source, but it only took me like 5 minutes to get everything up and running after reading your advice. I used WINSCP so it was pretty much drag and drop.
    Thanks @ibysmalls and thanks @Rico



  • I followed the above steps, super helpful. Thank you all.

    I'm getting the following errors when setting up the interface. I use the following command:

    ifconfig ql0 up

    ql0: qla_init_rcv_cntxt: Q8_CMD_CREATE_RX_CNTXT failed
    ql0: qla_issue_cmd: cmd[0x001b2218] = 0x80000012
    sig[0x001b2228] = 0xcafe0100
    arg1[0x001b221c] = 0x00000000
    arg2[0x001b2220] = 0x000005ee
    arg3[0x001b2224] = 0x00000000
    ql0: qla_issue_cmd: exit (ret = 0xffffffff)
    rsp = 0x80000012
    arg1 = 0x00000000
    arg2 = 0x000005ee
    arg3 = 0x00000000
    ql0: qla_set_max_mtu: Q8_CMD_RD_MAX_MTU failed

    ql0: qla_issue_cmd: cmd[0x001b2218] = 0x80000002
    sig[0x001b2228] = 0xcafe0100
    arg1[0x001b221c] = 0x00000000
    arg2[0x001b2220] = 0x00000000
    arg3[0x001b2224] = 0x00000000

    ifconfig yields the followings results with a DAC plugged in and connected to my SFP+ switch

    ql0: flags=8802<BROADCAST,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
    options=8013b<RXCSUM,TXCSUM,VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,JUMBO_MTU,TSO4,LINKSTATE>
    ether 2c:59:e5:xx:xx:xx
    hwaddr 2c:59:e5:xx:xx:xx
    nd6 options=21<PERFORMNUD,AUTO_LINKLOCAL>
    media: Ethernet autoselect
    status: no carrier
    ql1: flags=8802<BROADCAST,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
    options=8013b<RXCSUM,TXCSUM,VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,JUMBO_MTU,TSO4,LINKSTATE>
    ether 2c:59:e5:xx:xx:xx
    hwaddr 2c:59:e5:xx:xx:xx
    nd6 options=21<PERFORMNUD,AUTO_LINKLOCAL>
    media: Ethernet autoselect
    status: no carrier

    Any thoughts about possible issues? What version of firmware is your card using?



  • @homelabber Try doing
    Go To System >> Advance >> System Tunables >> add new
    Tunables : if_qlxgb_load
    Value: YES
    Discription : SFP+ (or anything you can remember)
    Save
    After this go to the interface and set the mtu = 9000

    Also read [FreeBSD Manual Pages QLXGB(4)] (https://www.freebsd.org/cgi/man.cgi?query=qlxgb&sektion=4&manpath=FreeBSD+12.1-RELEASE+and+Ports)


  • Netgate Administrator

    @pragalbh said in HP Qlogic NC523SFP Driver install Freebsd 11 pfsense kernal recompile:

    Go To System >> Advance >> System Tunables >> add new
    Tunables : if_qlxgb_load
    Value: YES

    That won't work there, it's a loader varialble you need to put it in /boot/loader.conf.local as @dotdash described above.

    The system tunables section there is for sysctls, it equates to sysctl.conf in FreeBSD.

    Steve



  • In 2.4.5-p1:
    Added support for QLogic 10Gbit/s Ethernet interfaces (qlxgb)

    https://www.netgate.com/blog/pfsense-2-4-5-release-p1-now-available.html



  • I have this card installed in pfSense 2.4.5-RELEASE-p1 (amd64) but unfortunately I get for both Lan Interfaces lq0 and lq1 "No-Carrier" and status down. Though the bios and also pfSense recognize the card and the driver also seems to be loaded.

    Can anybody help me to get this card working?

    Output following commands
    : sysctl kern.conftxt | grep qlx
    device qlxgb
    : strings /boot/kernel/kernel | grep qlxgb
    device qlxgb
    : kldstat -v | grep qla80xx
    637 pci/qla80xx

    : ifconfig
    re0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
    options=8209b<RXCSUM,TXCSUM,VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,VLAN_HWCSUM,WOL_MAGIC,LINKSTATE>
    ether a8:a1:59:27:d2:04
    hwaddr a8:a1:59:27:d2:04
    inet6 fe80::aaa1:59ff:fe27:d204%re0 prefixlen 64 scopeid 0x1
    inet 192.168.1.80 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.1.255
    nd6 options=23<PERFORMNUD,ACCEPT_RTADV,AUTO_LINKLOCAL>
    media: Ethernet autoselect (1000baseT <full-duplex>)
    status: active
    ql0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
    options=8003b<RXCSUM,TXCSUM,VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,JUMBO_MTU,LINKSTATE>
    ether a0:1d:48:98:02:78
    hwaddr a0:1d:48:98:02:78
    inet6 fe80::a21d:48ff:fe98:278%ql0 prefixlen 64 scopeid 0x2
    inet 192.168.10.1 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.10.255
    nd6 options=21<PERFORMNUD,AUTO_LINKLOCAL>
    media: Ethernet autoselect
    status: no carrier
    ql1: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
    options=8003b<RXCSUM,TXCSUM,VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,JUMBO_MTU,LINKSTATE>
    ether a0:1d:48:98:02:7c
    hwaddr a0:1d:48:98:02:7c
    inet6 fe80::a21d:48ff:fe98:27c%ql1 prefixlen 64 scopeid 0x3
    inet 192.168.20.1 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.20.255
    nd6 options=21<PERFORMNUD,AUTO_LINKLOCAL>
    media: Ethernet autoselect
    status: no carrier
    enc0: flags=0<> metric 0 mtu 1536
    nd6 options=21<PERFORMNUD,AUTO_LINKLOCAL>
    groups: enc
    lo0: flags=8049<UP,LOOPBACK,RUNNING,MULTICAST> metric 0 mtu 16384
    options=680003<RXCSUM,TXCSUM,LINKSTATE,RXCSUM_IPV6,TXCSUM_IPV6>
    inet6 ::1 prefixlen 128
    inet6 fe80::1%lo0 prefixlen 64 scopeid 0x5
    inet 127.0.0.1 netmask 0xff000000
    nd6 options=21<PERFORMNUD,AUTO_LINKLOCAL>
    groups: lo
    pfsync0: flags=0<> metric 0 mtu 1500
    groups: pfsync
    pflog0: flags=100<PROMISC> metric 0 mtu 33160
    groups: pflog
    ue0: flags=8802<BROADCAST,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
    ether 00:e0:4a:68:95:52
    hwaddr 00:e0:4a:68:95:52
    nd6 options=21<PERFORMNUD,AUTO_LINKLOCAL>


  • Netgate Administrator

    Try running ifconfig -vvvm ql0 when it's connected.

    Does the card itself show link? Does whatever it's attached to?

    Steve



  • @stephenw10 said in HP Qlogic NC523SFP Driver install Freebsd 11 pfsense kernal recompile:

    Try running ifconfig -vvvm ql0 when it's connected.

    Does the card itself show link? Does whatever it's attached to? What do you mean by that? No link light (only briefly on during boot, but than switches off) For testing connected to media > rj45 converter, also nothing happens. By the way I gave 3 of those cards, each of them same result

    Steve

    Hello Steve
    What do you mean with "Does the card itself show link?" No link light (only on during boot, but than switches off) For testing connected to media > rj45 converter, also nothing happens. By the way I gave 3 of those cards, each of them same result

    pfSense Interfaces Status
    Status
    no carrier
    MAC Address
    a0:1d:48:98:02:78
    IPv4 Address
    192.168.10.1
    Subnet mask IPv4
    255.255.255.0
    IPv6 Link Local
    fe80::a21d:48ff:fe98:278%ql0
    MTU
    1500
    Media
    autoselect
    In/out packets
    0/1 (0 B/76 B)
    In/out packets (pass)
    0/1 (0 B/76 B)
    In/out packets (block)
    0/0 (0 B/0 B)
    In/out errors
    0/0
    Collisions
    0

    ifconfig -vvvm ql0

    ql0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
    options=8003b<RXCSUM,TXCSUM,VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,JUMBO_MTU,LINKSTATE>
    capabilities=8013b<RXCSUM,TXCSUM,VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,JUMBO_MTU,TSO4,LINKSTATE>
    ether a0:1d:48:98:02:78
    hwaddr a0:1d:48:98:02:78
    inet6 fe80::a21d:48ff:fe98:278%ql0 prefixlen 64 scopeid 0x2
    inet 192.168.10.1 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.10.255
    nd6 options=21<PERFORMNUD,AUTO_LINKLOCAL>
    media: Ethernet autoselect
    status: no carrier
    supported media:
    media autoselect
    media 10Gbase-SR mediaopt full-duplex

    Maarten


  • Netgate Administrator

    @maartenv said in HP Qlogic NC523SFP Driver install Freebsd 11 pfsense kernal recompile:

    media 10Gbase-SR mediaopt full-duplex

    Hmm, it only shows 10Gbase-SR as an available connection and you're trying to use 10Gbase-T.

    If you try a different SFP+ module in the NIC does it show any other available link types? Or any further info from the module?

    It may just not be compatible with 10Gbase-T modules.

    Steve



  • @stephenw10 said in HP Qlogic NC523SFP Driver install Freebsd 11 pfsense kernal recompile:

    @maartenv said in HP Qlogic NC523SFP Driver install Freebsd 11 pfsense kernal recompile:

    media 10Gbase-SR mediaopt full-duplex

    Hmm, it only shows 10Gbase-SR as an available connection and you're trying to use 10Gbase-T.

    If you try a different SFP+ module in the NIC does it show any other available link types? Or any further info from the module?

    It may just not be compatible with 10Gbase-T modules.

    Steve
    Hello Steve,

    Thanks for your help. I was under the impression that DAC cables with 10G sfp+ Modules (for short distances) were compatible with 10Gbase-SR and the this NIC can handle both 1Gb (because the media converter that I bought for testing can only do 1Gb) and 10Gb. (because I thought the only difference is that copper is used instead of fiber). So am I wrong and must the NIC itself also be 10Gbase-T compatible?
    Quite complex (for a newbie) all these different cables and modules for 10G sfp+ NIC's Also it is interesting to see that the DAC cable works fine between two Media Converters (I have two of them) So probably you are right and is the NIC not 10Gbase-T compatible and now I am curious if the Media Converters will be 10Gbase-SR compatible?

    Anyway I will buy 10Gbase-SR modules and see what happens than. I will keep you informed.

    Maarten



  • @maartenv said in HP Qlogic NC523SFP Driver install Freebsd 11 pfsense kernal recompile:

    It may just not be compatible with 10Gbase-T modules.

    Thinking about it, most likely is that the media converters are the problem, not the DAC cable because I also received a Cisco SFP H10GB CU cable together with one of the NICS, so I suppose that should work. Tomorrow I will receive a new computer on which I will install Freebsd or Linux and one of the other NIC's and connect the pfSense box directly to this new computer.


  • Netgate Administrator

    Ah sorry, I thought you meant SFP+ RJ-45 modules but in fact you mean separate media converters?

    I would also expect those to work with DAC cables though maybe not at 1G. That often requires setting the link speed manually and it doesn't appear to be giving you that option.

    I would still try some different modules in there to see if it reports anything different.

    You could also try just linking the two QK NICs with a DAC cable directly just to see if they do then link and what media the driver reports.

    Steve



  • @stephenw10 said in HP Qlogic NC523SFP Driver install Freebsd 11 pfsense kernal recompile:

    You could also try just linking the two QK NICs with a DAC cable directly just to see if they do then link and what media the driver reports.

    Hello Stephen,

    I installed a second pc and connected pfSense with the linux guest pc (Both with an HP Qlogic NC523SFP nic) and now both interfaces are up. (also the port lights of both nics are burning) It seems that the problem was with the media converter.

    Nevertheless I get no connection between pfSense and the guest pc. On pfSense I continuously get the following error

    Jul 29 19:28:47 pfSense kernel: ql0: qla_hw_send: (nsegs[1, 42, 0x0] > Q8_TX_MAX_SEGMENTS)
    Jul 29 19:28:47 pfSense kernel: ql0: qla_dump_buf8: qla_hw_send: wrong pkt 0x2a dump start
    Jul 29 19:28:47 pfSense kernel: ql0: 0x00000000: c4 34 6b cc b1 f0 c4 34 6b cc f9 e0 08 06 00 01
    Jul 29 19:28:47 pfSense kernel: ql0: 0x00000010: 08 00 06 04 00 02 c4 34 6b cc f9 e0 c0 a8 0a 01
    Jul 29 19:28:47 pfSense kernel: ql0: 0x00000020: c4 34 6b cc b1 f0 c0 a8 0a 0b
    Jul 29 19:28:47 pfSense kernel: ql0: qla_dump_buf8: qla_hw_send: wrong pkt dump end

    The above message stops when I assign a static ip address (in the correct ip range! Because the guest pc keeps searching for a dhcp address) but I still don't get a Lan connection. Also Status/DHCP Leases in pfSense stay empty though I Enabled DHCP server on LAN interface

    Both nics are set to 10Gb full duplex (the guest pc manually) And the hardware of both pfSense and the guest PC is 100% identical.

    Shell Output - ifconfig -vvvm ql0
    ql0: flags=8843<UP,BROADCAST,RUNNING,SIMPLEX,MULTICAST> metric 0 mtu 1500
    options=8003b<RXCSUM,TXCSUM,VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,JUMBO_MTU,LINKSTATE>
    capabilities=8013b<RXCSUM,TXCSUM,VLAN_MTU,VLAN_HWTAGGING,JUMBO_MTU,TSO4,LINKSTATE>
    ether c4:34:6b:cc:f9:e0
    hwaddr c4:34:6b:cc:f9:e0
    inet6 fe80::c634:6bff:fecc:f9e0%ql0 prefixlen 64 scopeid 0x2
    inet 192.168.10.1 netmask 0xffffff00 broadcast 192.168.10.255
    nd6 options=21<PERFORMNUD,AUTO_LINKLOCAL>
    media: Ethernet 10Gbase-SR <full-duplex>
    status: active
    supported media:
    media autoselect
    media 10Gbase-SR mediaopt full-duplex

    And this is dmesg.boot
    Copyright (c) 1992-2020 The FreeBSD Project.
    Copyright (c) 1979, 1980, 1983, 1986, 1988, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994
    The Regents of the University of California. All rights reserved.
    FreeBSD is a registered trademark of The FreeBSD Foundation.
    FreeBSD 11.3-STABLE #243 abf8cba50ce(RELENG_2_4_5): Tue Jun 2 17:53:37 EDT 2020
    root@buildbot1-nyi.netgate.com:/build/ce-crossbuild-245/obj/amd64/YNx4Qq3j/build/ce-crossbuild-245/sources/FreeBSD-src/sys/pfSense amd64
    FreeBSD clang version 8.0.1 (tags/RELEASE_801/final 366581) (based on LLVM 8.0.1)
    VT(vga): resolution 640x480
    CPU: AMD Ryzen 3 3200G with Radeon Vega Graphics (3593.33-MHz K8-class CPU)
    Origin="AuthenticAMD" Id=0x810f81 Family=0x17 Model=0x18 Stepping=1
    Features=0x178bfbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CLFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT>
    Features2=0x7ed8320b<SSE3,PCLMULQDQ,MON,SSSE3,FMA,CX16,SSE4.1,SSE4.2,MOVBE,POPCNT,AESNI,XSAVE,OSXSAVE,AVX,F16C,RDRAND>
    AMD Features=0x2e500800<SYSCALL,NX,MMX+,FFXSR,Page1GB,RDTSCP,LM>
    AMD Features2=0x35c233ff<LAHF,CMP,SVM,ExtAPIC,CR8,ABM,SSE4A,MAS,Prefetch,OSVW,SKINIT,WDT,TCE,Topology,PCXC,PNXC,DBE,PL2I,MWAITX>
    Structured Extended Features=0x209c01a9<FSGSBASE,BMI1,AVX2,SMEP,BMI2,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,SHA>
    XSAVE Features=0xf<XSAVEOPT,XSAVEC,XINUSE,XSAVES>
    AMD Extended Feature Extensions ID EBX=0x1007<CLZERO,IRPerf,XSaveErPtr>
    SVM: NP,NRIP,VClean,AFlush,DAssist,NAsids=32768
    TSC: P-state invariant, performance statistics
    real memory = 17179869184 (16384 MB)
    avail memory = 14359818240 (13694 MB)
    Event timer "LAPIC" quality 600
    ACPI APIC Table: <ALASKA A M I >
    FreeBSD/SMP: Multiprocessor System Detected: 4 CPUs
    FreeBSD/SMP: 1 package(s) x 4 core(s)
    ioapic0 <Version 2.1> irqs 0-23 on motherboard
    ioapic1 <Version 2.1> irqs 24-55 on motherboard
    SMP: AP CPU #2 Launched!
    SMP: AP CPU #1 Launched!
    SMP: AP CPU #3 Launched!
    Timecounter "TSC-low" frequency 1796665086 Hz quality 1000
    random: entropy device external interface
    ipw_bss: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_ipw.LICENSE.
    ipw_bss: If you agree with the license, set legal.intel_ipw.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (ipw_bss_fw, 0xffffffff806a2f20, 0) error 1
    wlan: mac acl policy registered
    ipw_ibss: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_ipw.LICENSE.
    ipw_ibss: If you agree with the license, set legal.intel_ipw.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (ipw_ibss_fw, 0xffffffff806a2fd0, 0) error 1
    ipw_monitor: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_ipw.LICENSE.
    ipw_monitor: If you agree with the license, set legal.intel_ipw.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (ipw_monitor_fw, 0xffffffff806a3080, 0) error 1
    iwi_bss: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_iwi.LICENSE.
    iwi_bss: If you agree with the license, set legal.intel_iwi.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (iwi_bss_fw, 0xffffffff806ca140, 0) error 1
    iwi_ibss: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_iwi.LICENSE.
    iwi_ibss: If you agree with the license, set legal.intel_iwi.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (iwi_ibss_fw, 0xffffffff806ca1f0, 0) error 1
    iwi_monitor: You need to read the LICENSE file in /usr/share/doc/legal/intel_iwi.LICENSE.
    iwi_monitor: If you agree with the license, set legal.intel_iwi.license_ack=1 in /boot/loader.conf.
    module_register_init: MOD_LOAD (iwi_monitor_fw, 0xffffffff806ca2a0, 0) error 1
    kbd1 at kbdmux0
    000.000022 [4213] netmap_init netmap: loaded module
    module_register_init: MOD_LOAD (vesa, 0xffffffff812d9960, 0) error 19
    random: registering fast source Intel Secure Key RNG
    random: fast provider: "Intel Secure Key RNG"
    mlx5en: Mellanox Ethernet driver 3.5.2 (September 2019)
    nexus0
    vtvga0: <VT VGA driver> on motherboard
    cryptosoft0: <software crypto> on motherboard
    padlock0: No ACE support.
    acpi0: <ALASKA A M I > on motherboard
    acpi0: Power Button (fixed)
    cpu0: <ACPI CPU> on acpi0
    cpu1: <ACPI CPU> on acpi0
    cpu2: <ACPI CPU> on acpi0
    cpu3: <ACPI CPU> on acpi0
    attimer0: <AT timer> port 0x40-0x43 irq 0 on acpi0
    Timecounter "i8254" frequency 1193182 Hz quality 0
    Event timer "i8254" frequency 1193182 Hz quality 100
    atrtc0: <AT realtime clock> port 0x70-0x71 on acpi0
    atrtc0: registered as a time-of-day clock, resolution 1.000000s
    Event timer "RTC" frequency 32768 Hz quality 0
    hpet0: <High Precision Event Timer> iomem 0xfed00000-0xfed003ff irq 0,8 on acpi0
    Timecounter "HPET" frequency 14318180 Hz quality 950
    Event timer "HPET" frequency 14318180 Hz quality 450
    Event timer "HPET1" frequency 14318180 Hz quality 450
    Event timer "HPET2" frequency 14318180 Hz quality 450
    Timecounter "ACPI-safe" frequency 3579545 Hz quality 850
    acpi_timer0: <32-bit timer at 3.579545MHz> port 0x808-0x80b on acpi0
    pcib0: <ACPI Host-PCI bridge> port 0xcf8-0xcff on acpi0
    pcib0: _OSC returned error 0x10
    pci0: <ACPI PCI bus> on pcib0
    pci0: <base peripheral, IOMMU> at device 0.2 (no driver attached)
    pcib1: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 1.2 on pci0
    pci1: <ACPI PCI bus> on pcib1
    xhci0: <XHCI (generic) USB 3.0 controller> mem 0xfc9a0000-0xfc9a7fff irq 28 at device 0.0 on pci1
    xhci0: 32 bytes context size, 64-bit DMA
    xhci0: Unable to map MSI-X table
    usbus0 on xhci0
    usbus0: 5.0Gbps Super Speed USB v3.0
    ahci0: <AHCI SATA controller> mem 0xfc980000-0xfc99ffff irq 29 at device 0.1 on pci1
    ahci0: AHCI v1.31 with 8 6Gbps ports, Port Multiplier supported
    ahcich0: <AHCI channel> at channel 0 on ahci0
    ahcich1: <AHCI channel> at channel 1 on ahci0
    ahcich4: <AHCI channel> at channel 4 on ahci0
    ahcich5: <AHCI channel> at channel 5 on ahci0
    pcib2: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 30 at device 0.2 on pci1
    pci2: <ACPI PCI bus> on pcib2
    pcib3: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 28 at device 0.0 on pci2
    pci3: <ACPI PCI bus> on pcib3
    pcib4: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 29 at device 1.0 on pci2
    pci4: <ACPI PCI bus> on pcib4
    re0: <RealTek 8168/8111 B/C/CP/D/DP/E/F/G PCIe Gigabit Ethernet> port 0xf000-0xf0ff mem 0xfc800000-0xfc800fff,0xf0300000-0xf0303fff irq 29 at device 0.0 on pci4
    re0: Using 1 MSI-X message
    re0: Chip rev. 0x4c000000
    re0: MAC rev. 0x00000000
    miibus0: <MII bus> on re0
    rgephy0: <RTL8251 1000BASE-T media interface> PHY 1 on miibus0
    rgephy0: none, 10baseT, 10baseT-FDX, 10baseT-FDX-flow, 100baseTX, 100baseTX-FDX, 100baseTX-FDX-flow, 1000baseT-FDX, 1000baseT-FDX-master, 1000baseT-FDX-flow, 1000baseT-FDX-flow-master, auto, auto-flow
    re0: Using defaults for TSO: 65518/35/2048
    re0: Ethernet address: a8:a1:59:27:d2:04
    re0: netmap queues/slots: TX 1/256, RX 1/256
    pcib5: <ACPI PCI-PCI bridge> irq 28 at device 4.0 on pci2
    pci5: <ACPI PCI bus> on pcib5
    ql0: <Qlogic ISP 80xx PCI CNA Adapter-Ethernet Function v1.1.36> mem 0xfc400000-0xfc5fffff,0xfc690000-0xfc69ffff irq 28 at device 0.0 on pci5
    ql0: qla_pci_attach: firmware[4.20.1.1429931003]
    ql0: Ethernet address: c4:34:6b:cc:f9:e0
    ql1: <Qlogic ISP 80xx PCI CNA Adapter-Ethernet Function v1.1.36> mem 0xfc200000-0xfc3fffff,0xfc680000-0xfc68ffff irq 28 at device 0.1 on pci5
    ql1: qla_pci_attach: firmware[4.20.1.1429931003]
    ql1: Ethernet address: c4:34:6b:cc:f9:e4
    pcib6: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 8.1 on pci0
    pci6: <ACPI PCI bus> on pcib6
    vgapci0: <VGA-compatible display> port 0xe000-0xe0ff mem 0xe0000000-0xefffffff,0xf0000000-0xf01fffff,0xfcd00000-0xfcd7ffff irq 52 at device 0.0 on pci6
    vgapci0: Boot video device
    hdac0: <ATI (0x15de) HDA Controller> mem 0xfcd88000-0xfcd8bfff irq 53 at device 0.1 on pci6
    pci6: <encrypt/decrypt> at device 0.2 (no driver attached)
    xhci1: <XHCI (generic) USB 3.0 controller> mem 0xfcb00000-0xfcbfffff irq 55 at device 0.3 on pci6
    xhci1: 64 bytes context size, 64-bit DMA
    xhci1: Unable to map MSI-X table
    usbus1 on xhci1
    usbus1: 5.0Gbps Super Speed USB v3.0
    xhci2: <XHCI (generic) USB 3.0 controller> mem 0xfca00000-0xfcafffff irq 52 at device 0.4 on pci6
    xhci2: 64 bytes context size, 64-bit DMA
    xhci2: Unable to map MSI-X table
    usbus2 on xhci2
    usbus2: 5.0Gbps Super Speed USB v3.0
    hdac1: <AMD (0x15e3) HDA Controller> mem 0xfcd80000-0xfcd87fff irq 54 at device 0.6 on pci6
    pcib7: <ACPI PCI-PCI bridge> at device 8.2 on pci0
    pci7: <ACPI PCI bus> on pcib7
    ahci1: <AMD KERNCZ AHCI SATA controller> mem 0xfce00000-0xfce007ff irq 54 at device 0.0 on pci7
    ahci1: AHCI v1.31 with 1 6Gbps ports, Port Multiplier supported with FBS
    ahcich8: <AHCI channel> at channel 0 on ahci1
    isab0: <PCI-ISA bridge> at device 20.3 on pci0
    isa0: <ISA bus> on isab0
    acpi_button0: <Power Button> on acpi0
    uart0: <16550 or compatible> port 0x3f8-0x3ff irq 4 flags 0x10 on acpi0
    atkbdc0: <Keyboard controller (i8042)> at port 0x60,0x64 on isa0
    atkbd0: <AT Keyboard> irq 1 on atkbdc0
    kbd0 at atkbd0
    atkbd0: [GIANT-LOCKED]
    ppc0: cannot reserve I/O port range
    hwpstate0: <Cool`n'Quiet 2.0> on cpu0
    ZFS filesystem version: 5
    ZFS storage pool version: features support (5000)
    Timecounters tick every 1.000 msec
    hdacc0: <ATI R6xx HDA CODEC> at cad 0 on hdac0
    hdaa0: <ATI R6xx Audio Function Group> at nid 1 on hdacc0
    pcm0: <ATI R6xx (HDMI)> at nid 3 on hdaa0
    pcm1: <ATI R6xx (HDMI)> at nid 5 on hdaa0
    pcm2: <ATI R6xx (HDMI)> at nid 7 on hdaa0
    hdacc1: <Realtek ALC892 HDA CODEC> at cad 0 on hdac1
    hdaa1: <Realtek ALC892 Audio Function Group> at nid 1 on hdacc1
    pcm3: <Realtek ALC892 (Rear Analog)> at nid 20 and 24,26 on hdaa1
    pcm4: <Realtek ALC892 (Front Analog)> at nid 27 and 25 on hdaa1
    ugen1.1: <0x1022 XHCI root HUB> at usbus1
    ugen0.1: <0x1022 XHCI root HUB> at usbus0
    ugen2.1: <0x1022 XHCI root HUB> at usbus2
    uhub0: <0x1022 XHCI root HUB, class 9/0, rev 3.00/1.00, addr 1> on usbus1
    uhub2: <0x1022 XHCI root HUB, class 9/0, rev 3.00/1.00, addr 1> on usbus0
    uhub1: <0x1022 XHCI root HUB, class 9/0, rev 3.00/1.00, addr 1> on usbus2
    uhub1: 2 ports with 2 removable, self powered
    uhub0: 8 ports with 8 removable, self powered
    uhub2: 22 ports with 22 removable, self powered
    ugen0.2: <USB USB Keyboard> at usbus0
    ukbd0 on uhub2
    ukbd0: <USB USB Keyboard, class 0/0, rev 1.10/1.10, addr 1> on usbus0
    kbd2 at ukbd0
    uhid0 on uhub2
    uhid0: <USB USB Keyboard, class 0/0, rev 1.10/1.10, addr 1> on usbus0
    ada0 at ahcich0 bus 0 scbus0 target 0 lun 0
    ada0: <ST250DM000-1BD141 KC48> ATA8-ACS SATA 3.x device
    ada0: Serial Number Z6EK74HT
    ada0: 600.000MB/s transfers (SATA 3.x, UDMA6, PIO 8192bytes)
    ada0: Command Queueing enabled
    ada0: 238475MB (488397168 512 byte sectors)
    ada0: quirks=0x1<4K>
    ada1 at ahcich1 bus 0 scbus1 target 0 lun 0
    ada1: <ST250DM000-1BD141 KC48> ATA8-ACS SATA 3.x device
    ada1: Serial Number Z6EK54KD
    ada1: 600.000MB/s transfers (SATA 3.x, UDMA6, PIO 8192bytes)
    ada1: Command Queueing enabled
    ada1: 238475MB (488397168 512 byte sectors)
    ada1: quirks=0x1<4K>
    random: unblocking device.
    Trying to mount root from zfs:FW02/ROOT/default []...
    CPU: AMD Ryzen 3 3200G with Radeon Vega Graphics (3593.33-MHz K8-class CPU)
    Origin="AuthenticAMD" Id=0x810f81 Family=0x17 Model=0x18 Stepping=1
    Features=0x178bfbff<FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CLFLUSH,MMX,FXSR,SSE,SSE2,HTT>
    Features2=0x7ed8320b<SSE3,PCLMULQDQ,MON,SSSE3,FMA,CX16,SSE4.1,SSE4.2,MOVBE,POPCNT,AESNI,XSAVE,OSXSAVE,AVX,F16C,RDRAND>
    AMD Features=0x2e500800<SYSCALL,NX,MMX+,FFXSR,Page1GB,RDTSCP,LM>
    AMD Features2=0x35c233ff<LAHF,CMP,SVM,ExtAPIC,CR8,ABM,SSE4A,MAS,Prefetch,OSVW,SKINIT,WDT,TCE,Topology,PCXC,PNXC,DBE,PL2I,MWAITX>
    Structured Extended Features=0x209c01a9<FSGSBASE,BMI1,AVX2,SMEP,BMI2,RDSEED,ADX,SMAP,CLFLUSHOPT,SHA>
    XSAVE Features=0xf<XSAVEOPT,XSAVEC,XINUSE,XSAVES>
    AMD Extended Feature Extensions ID EBX=0x1007<CLZERO,IRPerf,XSaveErPtr>
    SVM: NP,NRIP,VClean,AFlush,DAssist,NAsids=32768
    TSC: P-state invariant, performance statistics


  • Netgate Administrator

    Some hardware off loading error maybe? Make sure that are all disabled in Sys > Adv > Networking.

    Otherwise that's probably a question for the FreeBSD forum. There are likely many more people running those NICs there.

    This looks relevant: https://www.reddit.com/r/freenas/comments/957hz0/hp_nc523sfp_10gb/

    Steve



  • @stephenw10

    Hello Stephen

    It seems to be a bug: https://bugs.freebsd.org/bugzilla/show_bug.cgi?id=226217
    also they show how that bug can be fixed and as I am not a programmer I don't how to do that.

    But luckily there is also a simple workaround for it: First take out the cable(s) and do: ifconfig ql0 & ql1 mtu 1500 and that works fine, I get a connection! 😊

    Now I am putting these commands in /boot/loader.conf.local and will check if this also works. I will let you know



  • @maartenv said in HP Qlogic NC523SFP Driver install Freebsd 11 pfsense kernal recompile:

    Now I am putting these commands in /boot/loader.conf.local and will check if this also works. I will let you know

    Unfortunately loading these commands don't work with /boot/loader.conf.local


  • Netgate Administrator

    Yeah, those are not boot loader commands.

    You might be able to run them as early shellcmds either directly or call a shell script:
    https://docs.netgate.com/pfsense/en/latest/development/executing-commands-at-boot-time.html

    They have to be run with the cable actually disconnected? Not just DOWN the interface?



  • @stephenw10 said in HP Qlogic NC523SFP Driver install Freebsd 11 pfsense kernal recompile:

    Yeah, those are not boot loader commands.

    You might be able to run them as early shellcmds either directly or call a shell script:
    https://docs.netgate.com/pfsense/en/latest/development/executing-commands-at-boot-time.html

    They have to be run with the cable actually disconnected? Not just DOWN the interface?

    You are probably right, but I did not yet try that. Also I will try to find the source file with the bugs on FreeBSD, change the lines with the bugs, compile the file and than copy the new file to pfSense.
    I will keep you informed about both solutions

    Maarten


Log in to reply