NETGATE SG-1000 update to 2.4.4



  • Hi!

    To try debugging an openvpn problem I have, I activate our old Netgate SG-1000, we normally use for remote access in the field.

    While upgrading from 2.3 to 2.4.4 I waited for a very long time after the system reported "now rebooting..." (I actually did something else at home), but it never came back.

    I power cycled the SG-1000 but I couldn't connect to it again. After using the serial console, I found out that something really went wrong with the update.

    Here is the serial output:

    
            __
     _ __  / _|___  ___ _ __  ___  ___
    | '_ \| |_/ __|/ _ \ '_ \/ __|/ _ \
    | |_) |  _\__ \  __/ | | \__ \  __/
    | .__/|_| |___/\___|_| |_|___/\___|
    |_|
    
    
    Welcome to pfSense 2.4.4-RELEASE (Patch 3)...
    
    ...ELF ldconfig path: /lib /usr/lib /usr/lib/compat /usr/local/lib /usr/local/lib/ipsec /usr/local/lib/perl5/5.26/mach/CORE
    Soft Float compatibility ldconfig path:
    done.
    Launching the init system...
    Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'sqlite3.so' (tried: /usr/local/lib/php/20170718/sqlite3.so (Shared o0
    
    Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'pdo_sqlite.so' (tried: /usr/local/lib/php/20170718/pdo_sqlite.so (Sh0
    PHP ERROR: Type: 64, File: /etc/inc/config.inc, Line: 51, Message: require_once(): Failed opening required 'Net/IPv6.php' .
    
    Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'sqlite3.so' (tried: /usr/local/lib/php/20170718/sqlite3.so (Shared o0
    
    Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'pdo_sqlite.so' (tried: /usr/local/lib/php/20170718/pdo_sqlite.so (Sh0
    
    Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'sqlite3.so' (tried: /usr/local/lib/php/20170718/sqlite3.so (Shared o0
    
    Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'pdo_sqlite.so' (tried: /usr/local/lib/php/20170718/pdo_sqlite.so (Sh0
    pfSense 2.4.4-RELEASE (Patch 3) arm Thu May 16 06:01:19 EDT 2019
    Bootup complete
    
    FreeBSD/arm (Amnesiac) (ttyu0)
    
    login: admin
    Password:
    
    Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'sqlite3.so' (tried: /usr/local/lib/php/20170718/sqlite3.so (Shared o0
    
    Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'pdo_sqlite.so' (tried: /usr/local/lib/php/20170718/pdo_sqlite.so (Sh0
    
     0) Logout (SSH only)                  9) pfTop
     1) Assign Interfaces                 10) Filter Logs
     2) Set interface(s) IP address       11) Restart webConfigurator
     3) Reset webConfigurator password    12) PHP shell + pfSense tools
     4) Reset to factory defaults         13) Update from console
     5) Reboot system                     14) Enable Secure Shell (sshd)
     6) Halt system                       15) Restore recent configuration
     7) Ping host                         16) Restart PHP-FPM
     8) Shell
    
    Enter an option: 1
    
    
    Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'sqlite3.so' (tried: /usr/local/lib/php/20170718/sqlite3.so (Shared o0
    
    Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'pdo_sqlite.so' (tried: /usr/local/lib/php/20170718/pdo_sqlite.so (Sh0
    
    Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'sqlite3.so' (tried: /usr/local/lib/php/20170718/sqlite3.so (Shared o0
    
    Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'pdo_sqlite.so' (tried: /usr/local/lib/php/20170718/pdo_sqlite.so (Sh0
    
     0) Logout (SSH only)                  9) pfTop
     1) Assign Interfaces                 10) Filter Logs
     2) Set interface(s) IP address       11) Restart webConfigurator
     3) Reset webConfigurator password    12) PHP shell + pfSense tools
     4) Reset to factory defaults         13) Update from console
     5) Reboot system                     14) Enable Secure Shell (sshd)
     6) Halt system                       15) Restore recent configuration
     7) Ping host                         16) Restart PHP-FPM
     8) Shell
    
    Enter an option:
    

    I actually can't do anything, it always produces the PHP errors.

    Is there any way to fix this? I really would like to have the little red thing back working!


  • Netgate Administrator

    The fastest way will be to re-image it to 2.4.4p3 directly.
    Open a ticket with us here and we can get you the image: https://go.netgate.com/

    Steve



  • Hi @stephenw10 !

    Opened ticket -> got your reply -> downloaded firmware -> installed it on the SG-1000 -> uploaded configuration -> Everything is working again!

    Thanks!


  • Netgate Administrator

    Great to hear. 👍


Log in to reply