Pfsense causes internet to freeze.



  • My internet freezes about every 10 seconds. I use 1.2-RC3 atm but had the same problem with 1.2-FINAL.

    Mar 15 15:54:23 	php: : Not a valid interface action ""
    Mar 15 15:54:23 	php: : Processing -
    Mar 15 15:54:23 	php: : Not a valid interface action ""
    Mar 15 15:54:23 	php: : Processing start -
    Mar 15 15:54:23 	php: : Hotplug event detected for dc0 but ignoring since interface is not set for DHCP
    Mar 15 15:54:23 	php: : Processing dc0 - start
    Mar 15 15:54:22 	check_reload_status: rc.linkup starting
    Mar 15 15:54:20 	kernel: dc0: link state changed to UP
    Mar 15 15:54:18 	kernel: dc0: link state changed to DOWN
    Mar 15 15:53:41 	php: : Not a valid interface action ""
    Mar 15 15:53:41 	php: : Processing -
    Mar 15 15:53:41 	php: : Not a valid interface action ""
    Mar 15 15:53:41 	php: : Processing start -
    Mar 15 15:53:41 	php: : Hotplug event detected for dc0 but ignoring since interface is not set for DHCP
    Mar 15 15:53:41 	php: : Processing dc0 - start
    Mar 15 15:53:40 	check_reload_status: rc.linkup starting
    Mar 15 15:53:37 	kernel: dc0: link state changed to UP
    Mar 15 15:53:35 	kernel: dc0: link state changed to DOWN
    

    Any temp fix for this or something?



  • Your link on dc0 is going up and down all the time. Check cable, switchport and NIC.



  • Everything seems to be fine.



  • How long is the cable between switch and nic? I have seen funy things happening when using too short cables on some equipement. Your logs clearly state that the link is coming up and down all the time.



  • I think its a 3-m cable.. tho it has been working for 6 months without this problem before.



  • Things always tend to run fine until they break  ;)
    Still looks like a hardwareproblem to me. Maybe reset the switch.



  • Tried to restart the router(pfsense), the switch and the modem.



  • This is a hardwarefailure. You have to start changing equipement to find out what's wrong I guess.



  • Seems like it only happends when there is trafic.

    Mar 16 08:29:23 	kernel: dc0: link state changed to DOWN
    Mar 16 01:56:46 	kernel: dc0: link state changed to DOWN
    

    The time that i was sleeping it didnt fail.

    Dunno if this helps.

     LAN interface (dc0)
    Status 	up
    IP address 	192.168.0.1  
    Subnet mask 	255.255.255.0
    Media 	10baseT/UTP
    In/out packets 	2258538/2942016 (633.59 MB/2.52 GB)
    In/out errors 	0/0
    Collisions 	319902
    

    Do i get all those collisions because i use a hub, and not a switch?



  • I think you have some autonegotiation issues. You could try to hardcode the interface speed by using hidden config.xml magic. See http://doc.m0n0.ch/handbook-single/#FAQ.hiddenopts for how to set mediaoptions. It's the same for pfSense.



  • @hoba:

    I think you have some autonegotiation issues. You could try to hardcode the interface speed by using hidden config.xml magic. See http://doc.m0n0.ch/handbook-single/#FAQ.hiddenopts for how to set mediaoptions. It's the same for pfSense.

    Trying it now, still have alot of collitions though!



  • Still not working. The wierd thing is that it doesnt happen between 00 and 09 in the night/morning. :S



  • @oakis:

    Trying it now, still have alot of collitions though!

    You'll always get that with a hub, that's why it's been pretty much impossible to buy one for the last 5+ years ;)



  • Well, our switch broke down and i had this old baby still. :D
    (the problem did not start when i switched to hub)



  • If you've always had high collisions then you had a very badly broken switch.  Your other problems (as you've been told, repeatedly) strongly point to broken hardware.



  • No i have not always had high collisions, only when using the hub.


Locked