DNSmasq suddenly stopped working…..



  • Was just sitting reading some forums when I suddenlly couldn't surf any more, after hours of fault-seeking I came up with that if I disable the dnsforwarder everything works, but as soon as I enable it I have no web anymore….

    If I manually add dns-servers to my clients everything works fine, but not if I use the automatic setting.
    This function is vital to me, one of the reasons I installed pfSense from the beginning, using it to redirect some domains....

    Couldn't find anything in the system logs either, at least nothing to do with dnsmasq, only error in sys-log:

    Feb 17 20:02:39 php-fpm[91218]: /rc.filter_configure_sync: filter_generate_port: is not a valid destination port.
    Feb 17 20:02:38 dhcpleases: kqueue error: unkown
    Feb 17 20:02:37 check_reload_status: Reloading filter
    Feb 17 20:02:36 dhcpleases: Could not deliver signal HUP to process because its pidfile (/var/run/dnsmasq.pid) does not exist, No such file or directory.
    Feb 17 20:02:35 check_reload_status: Syncing firewall

    Latest resolver logs:

    Feb 17 20:04:32 dnsmasq[13790]: read /etc/hosts - 26 addresses
    Feb 17 20:02:38 dnsmasq[13790]: read /etc/hosts - 26 addresses
    Feb 17 20:02:38 dnsmasq[13790]: read /etc/hosts - 23 addresses
    Feb 17 20:02:38 dnsmasq[13790]: using nameserver 8.8.4.4#53
    Feb 17 20:02:38 dnsmasq[13790]: using nameserver 8.8.8.8#53
    Feb 17 20:02:38 dnsmasq[13790]: using nameserver 213.191.74.19#53
    Feb 17 20:02:38 dnsmasq[13790]: using nameserver 130.237.72.200#53
    Feb 17 20:02:38 dnsmasq[13790]: reading /etc/resolv.conf

    Please help!



  • hi

    i have similar issue started yesterday and the log was as follows:

    Dec 30 10:32:57 dnsmasq[85907]: FAILED to start up
    Dec 30 10:32:57 dnsmasq[85907]: unknown user or group: nobody

    while other pf boxes (5nos) are working fine

    help really apreciated

    hadi57



  • This:
    @Koenig:

    Feb 17 20:02:39 php-fpm[91218]: /rc.filter_configure_sync: filter_generate_port: is not a valid destination port.

    shouldn't happen.

    Checking /etc/rc.filter_configure_syn.rv will bring me to /etc/inc/filter.inc and deep down in there function filter_generate_port will pop up the error : some source port in a (firewall / NAT ?) rule has no valid source port.

    Btw : which pfsense version ?


Log in to reply