APU2 crashing often



  • Hi there,

    I've got a new APU2 board that is crashing every day or so and would like some help figuring out what the cause may be.

    It is running v2.2.6 of pfsense with a configuration that worked flawlessly on an APU1 board.

    I've attached txt files of the crash dump reports, let me know if any other information would be useful.

    [APU2_2.2.6 crash r1.txt](/public/imported_attachments/1/APU2_2.2.6 crash r1.txt)
    [APU2_2.2.6 crash r2.txt](/public/imported_attachments/1/APU2_2.2.6 crash r2.txt)
    [APU2_2.2.6 crash r3.txt](/public/imported_attachments/1/APU2_2.2.6 crash r3.txt)


  • Rebel Alliance Developer Netgate

    #1 isn't one I've seen before, could be related to the hardware.

    #2 is a known issue with IPsec on 2.2.x, fixed on 2.3

    #3 appears to be a problem with the disk/controller, it crashed attempting to write to the disk.



  • Thanks for looking into this for me, would it be a fair assumption that the main cause is most likely hardware?


  • Rebel Alliance Developer Netgate

    #1 and #3, it's possible, hardware/drivers/BIOS, but #2 is likely not hardware.



  • I've got a new APU2 board that is crashing every day or so and would like some help figuring out what the cause may be.

    You could assure the board also with a mSata disk & Linux(i.e. Debian).

    And what is your experience with 2.3 ?



  • Haven't tried 2.3.

    2.2.6 is installed on mSATA and have tried two different mSATA SSD's.

    Any recommendations of how to stress test if I install Debian on the hardware?



  • FYI - I have an apu2b4 with 160120 BIOS and Toshiba mSata SSD and it's running fine with 2.2.6.

    Lightly loaded although it handles between ~2-20k firewall states for incoming requests to my NTP pool server.

    Have you checked your power supply? Seem to remember PC Engines recommending minimum 12V/1.5A.

    How old is your apu2? Do you have both of the board mods? I think one was related to EMI - might be worth checking with PC Engines.



  • Mine's a apu2b4 purchased a couple of weeks back. It has the 160120 BIOS and the power supply is 12V / 2A.

    I'll check with the local supplier regarding the board revision/mods but there is a blue link wire on the rear and green one on the front of the PCB.



  • @chillr:

    Mine's a apu2b4 purchased a couple of weeks back. It has the 160120 BIOS and the power supply is 12V / 2A.

    I'll check with the local supplier regarding the board revision/mods but there is a blue link wire on the rear and green one on the front of the PCB.

    We have the same board, the only time I ever have a crash/lockup was on reboot which for me was fixed with some loader.conf settings.

    But yes, otherwise, same board, same bios and if your power supply is in good working order (I've seen similar problems on raspberry pi's that didn't have enough power)  i'd probably start troubleshooting the msata/board.



  • Update for anyone interested…

    I've reset to factory defaults and then manually reconfigured pfsense and can report that the APU2 is no longer crashing, so the problem seems to be with something in my old configuration / restoring my backed up config file.

    Have also tried both 2.2.6 & 2.3 and both run stable



  • Hi,

    I am experiencing something similar. Did you reinstall pfsense completely or simply factory reset and reconfigure? Did you ever find the root cause? What did the crashes look like? Were there various different reasons in the crashes or could you pinpoint it to one or two root causes?

    Regards,
      JP



  • Hi JP,

    No I didn't reinstall - just 'Reset to factory defaults' from the console then reconfigured. I didn't investigate any further sorry.



  • Thanks. Do you still have aes-NI enabled? Looking for anything here….


Log in to reply