2.3 clean install issue on SG-2440



  • Downloaded pfSense-netgate-memstick-ADI-2.3-RELEASE-amd64 for my SG-2440, but could not get it working with quick/easy install.

    The install starts as normal.  I am eventually prompted to enter serial number and other information.  I select the defaults and once I proceed I get the error attached in screenshot1.  See log.txt for the information provided when I view log.

    Once the install fails, I cannot seem to boot from the USB again.  It is like the quick/easy install is auto-selecting the USB key and trying to install pfSense 2.3 onto that.

    To test my theory, I performed a custom install without issue.  During the custom install I noticed that da0 is my USB memstick, and da1 is my eMMC storage.  I selected da1 in custom install and accepted all defaults - no issue.  See screenshot2.

    Is it possible that there is an issue with the quick/easy install, and it is attempting to install over the USB key instead of eMMC storage??

    EDIT - I was going through pfSense install documentation and it appears that quick/easy install will select the first disk it sees as the destination.  In my case, this was my memstick, which is probably why I was having these issues.  Seems a bit strange that this is the expected behaviour.  Should I be using a certain type of USB key?




    log.txt



  • Also, more minor but probably should be cleaned up is that factory image is showing "Community Edition" underneath pfSense logo.  I have confirmed that is factory image (pfSense-netgate-memstick-ADI-2.3-RELEASE-amd64.img) and I have the AWS VPC option.



  • Not sure how I didn't see that in testing, I apparently didn't hit the right combination of things.

    Use the custom install and pick da1 and it'll be fine. I'm looking into the root issue.



  • I can confirm that custom install does indeed work once you select correct disk, and doesn't prompt you with that dialogue to enter serial number and other order details.

    Question: I restored config from 2.3 RC Community edition.  By restoring this config, do I potentially lose some of the optimizations in the SG-2440 factory image?  I just want to make sure I have the optimal settings for my pfsense hardware.



  • Anyone have any insight into my last question?



  • You're fine restoring the CE config to factory, that won't impact anything in that regard.

    The memsticks on the portal have been updated to fix the original issue you noted btw.



  • Perfect, thanks!



  • cmb, did the CE memstick image also require an update?  I need it for another system and downloaded at release, but have not installed yet.



  • @macboy6:

    cmb, did the CE memstick image also require an update?  I need it for another system and downloaded at release, but have not installed yet.

    No.