@SGTR:
@eXcitinG:
şuanda 150 adet dhcp den ip dağıtılmış ve bağlı olan cihaz sayısı 50 60 adet rahat var.
kesinlikle 254 adet ip yeterli olmaz cünkü yükselme bu hafta devam ediyor ortalama 50 ile 100 arasında bir yükselme daha devam edecek..
şuan 16 bin adet dağıtabilir durumda router..
yani burda sıkıntı cektigim bir durum yok işin doğrusu işin biraz kolay kısmına kaçıyorum o kadar.
ap cihazını ayarlarken subnet'i 248 yaparsam cihaza ip verince sıkıntı olmuyor direk erişiyorum otomatik
cünkü bende aynı network'deyim ben istedim ki sadece ip değiştireyim subnet ile ugraşmıyayım.
ama olmuyorsada böyle devam edicem yada türk telekom gibi kullanıcı adı ve şifre ile bağlantı kurmayı da düşünüyorum belki ozaman subnet vb gibi derdim sorunum kalmaya bilir.
Selam tekrar,
Anlayamadığım bir kaç nokta var. Bunlardan birincisi 16 bin cihazdan bahsediyorsunuz ki bu da /18 demek (yani net mask 255.255.192.0) burada aklım almıyor. Bu gibi durumda ben olmuş olsam (buna benzer bir yapıdaki çözümüm yaklaşık olarak 300 civarında bir cihaz ve /23 kullanıyorum 192.168.190.1-192.168.190.254 arasını sunucular, yazıcılar, tarayıcılar ve access pointler için, 192.168.191.1-192.168.191.254 arasını da kullanıcılar için tahsis ettim) bu şekilde yönetmek daha kolay geliyor bana. Sonra 255.255.248.0 netmask kullandığında bu da /21 demektir. Çok doğal sorun yaşaman çünkü /18 ve /21 farklı network id lerine sahipler. Bu gibi durumda bir karar vermelisin ya /18 kullanmalısın bütün cihazlar için ya da /21 kullanmalısın. Bu noktada söylemem gereken birşey daha var ip aralığını ne akdar çok açarsan o kadar broadcast trafiğin olacaktır (access pointler eski hublar gibi broadcast trafiğini iletirler).
Sevgilerle,
SGTR
ben 18 ile 21 i örnek vermiştim 21 i kullanmıyorum 18 kullanıyorum ama sorun değil sonradan değiştirip 4 bin veya 8 bin e de düşürebilirim.
bunun sebebi şundan dolayıdı örnek olması acısından söylüyorum.
100 kullanıcımız olsa ortalama 200 ile 300 ip dağıtımı oluyor sebebi kablolu kablosuz ve pda tablet vb.
cihazlar ile cok kolay şekilde ip blogu tüketilebiliyor ipleride o cihazlara tahsis edince ileriye dönük olarak ip blogu yetersiz kalabilir diye bende 18 olarak ayarlamıştım.
o sorun değil gerekirse 4 bin e düşürebilirim o sayıyı
broadcast trafiği olarak neyi kast etmiştin biraz açar mısın konuyu faydası zararı nedir bize ?
olmazsa direk düşürürüm ip blogunu
sizin mantıgı anladım üst alt ip blogu oluşturarak erişim sağlıyabiliyorsunuz
aynısını başka bir arkadaşım kullanmıştı elle ip vererek mi geciyordu dicektim ama sanırım elle ip vermeden
direk geçiş oluyordu.
şimdi şöyle bir durum da söz konusu ip blogu hakkında mesela bir apartmana kurulum gerçekleştiriyorum.
30 taneli ve 20 hanesi mutlak net alıyor her dairede 3 5 adet rahat ip kullanımı oluyor bunu kıyaslayınca.
emin olun ilerde ip sıkıntısı cıkar.
şuan sistem online 1000 kişilik olarak dizayn edildi.
ondan sonra daha büyük bir server e geçiş yapacağım ama aynı server büyük ihtimal çalışmaya devam edecek.
şu kısmıda daha cözmüş değilim online 1000 kişi ama ortalama her evden 3 blog cıksa 1000 kişide 3000 adet blog cıkması söz konusu gibi birşey :)
broadcast hakkındaki açıklamanızı bekliyor olacağım teşekkürler.