kullanım yerine göre değişir.
benim şirket içindeki yapım şu şekilde
4 kartlı pfsense mevcut
1 TTnet ADSL
1 Uydu net
1 LAN
1 Misafir LAN
Drytek Vigor AP800 Accesslerim var bunlardan iki kablo çıkıyor biri kat switch'ine diğeri şirket ağına dahil olmayan bir switch'e gidiyor. Yönetilebilir switch varsa buna gerek yok IEEE 802.1q ile halledilir ama dhcp'yi loglama zorunluluğumuz olduğu için böyle bir yol izledim.
Switch'de direk pfsense'nin Misafir LAN bacağına bağlı
Freeradius ve Captive Portal ikilisini kullanıyorum misafir hattı için
Şirket çalışanlarının hattında ise
DHCP ile MAC bind yapılı olup bilinmeyen mac adreslerine ip dağıtılmamakta ama akıllı kullanıcılar ip bloğunu biliyorsa elle ip verip İnternet'e çıkmaya çalışıyorlar bunu da şöyle engelledim
HP 2520 L2 Switch ile Port korumasını aktif ettim bu ne demek
switch'in bir nolu portuna a kullanıcısının MAC adresini yazdım bu port'a başka bir mac adresli cihaz takıldığında switch seni ağa dahil etmiyor.
kullanılmayan portları da switch üzerinden kapatarak baya bir güvenlik sağlamış oldum.
Uydu net ve TTnet internetleri failover şeklinde yapılandırılmış durumda yani biri giderse diğeri devreye girecek şekilde ayarladım
misafir hattaki amacım x kişi ağa bağlanıp benim server yazıcı ve çalışan bilgisayarlarına erişim sağlamaması internetine çıksın yeter.
dediğin yöntemle bunu ayarlamak pek mümkün gelmedi bana misafir ve çalışan ayrı ip blokları kullanmakta freeradius ayarladın ip bloklarını farklı verdiğini varsayıyorum gateway olarak ne yazacaksın baya detay var o dediğin yapıda