Şu zamana kadar load balance yapma işini pek denemedim ancak Tier değerleri bir birine ile aynı olursa sanırım load balance yapıyor.Bu işlemide road robin algoritmasını kullanıyor yani rasgele connection gönderiyor.Trigger Level değerini ne kullanıyorsunuz? Burdaki değerde önemli..Pfsense load balance işlemini aşağıda anlatıldığı gibi session balance yaparak yapıyor yani bir session gelir bunu bir WAN arayüzüne pass eder diğer Session gelir diğer WAN arayüzüne pass eder..Örneğin; Bir kullanıcının açtığı bir session WAN1 e gönderildi ve yüklü bir download ediliyor..Başka bir kullanıcının bir sessionnu gene aynı WAN1 arayüzüne pass edildi. O zaman o kullanıcıda WAN1 in kullanılan kapasitesine maruz kalacaktır..Bu yüzden ben 8Mbit x 2 =16Mbit olarak bir kapasiteyi pfsense üzerinde hiç bir zaman göremezsiniz.Bunu gene aynı bie download işleminde her sessionda 8Mbit olarak görürsünüz..Asıl mesele Connection load balancing değil packet load balancing yapabilmesi cihazın böylece her sessiona ait paketler iki ayrı hatdan gidip diğer karşıdaki cihaz tarafından packetler birleştirileceğinden o zaman 8 x 2 =16Mbit bir hız görebilirsiniz. Ancak Pfsense aşağıdaki gibi bu işlemi session base load balacing olarak yapar packet base değil.! Eğer Cisco routerlardaki gibi EIGRP prokollünde geçen Packet load balancing işlemi yapabilseydi güzel olabilirdi ancak Pfsense bu işlemi yaparken karşıdada aynı protokolün konuşması veyahut packetleri birleştirecek bir mekanizmanında karşıda çalışır olması gerekmektedir. TTNET bunun için destek vermiyor biliyorum.
Eğer tek hat yoğunsa bunu "Trigger Level" değerini High latency çekerek aşabilirsiniz diğe düşünüyorum..Çünkü bir hat yoğunlaştığı zaman GW den veya monitor ettiğiniz IP adresine giden ICMP paketleri geçikmeye uğrayacaktır böylece Pfsense sizi az yoğun yani packet geçikmelerin en az olduğu WAN hattına göndereceğini düşünüyorum..
Link Priority
The priority selected here defines in what order failover and balancing of links will be done. Multiple links of the same priority will balance connections until all links in the priority will be exhausted. If all links in a priority level are exhausted we will use the next available link(s) in the next priority level.
Bunlar benim okuyup yorumladıklarım ancak dediğim gibi pfsense üzerinde load balance işlemi yapmadım ilk fırsatda deneyip neler yaşamışınız görebilirim diğe düşünüyorum ;D
Diğer bir konuda gene load balance işlemi yaparken HTTPS yani Secure trafik için tek hatta Rule üzerinden yönlendirmenizi tavsiye ederim. Nedeni ise bankacılık sitelerindeki Redirection işlemi..Bazı trafikler http den https'e redirection işlemini uğraması..
iyi çalışmalar..